Πώς τέσσερις Έλληνες συνθέτες (Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Ξυδάκης, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Μάκρας) παίρνουν τα ποιήματα του Χάινε και φτιάχνουν μία ερωτεύσιμη συναυλία;

Στην τρίτη και τελευταία –για φέτος– συναυλία του κύκλου Μετασχηματισμοί με τίτλο Οι έρωτες του ποιητή, θα παρουσιαστούν από το Ελληνικό Σχέδιο, στις 24 Φεβρουαρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, τέσσερις κύκλοι τραγουδιών σε ποίηση του Henrich Heine.

Ο τίτλος αυτής της συναυλίας είναι ένα παιχνίδι με τον τίτλο Ο έρωτας του ποιητή, από τον κύκλο του Robert Schumann σε ποίηση του Χάινε, που παρουσιάστηκε στα ελληνικά στην προηγούμενη συναυλία μας. Τα ποιήματα των τραγουδιών μεταφράστηκαν από τον Διονύση Καψάλη και για αυτή την συναυλία θα αποτελέσουν την πηγή έμπνευσης για τους συνθέτες Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκο Ξυδάκη, Τάσο Ρωσόπουλο και Κώστα Μάκρα.

Το παράδοξο είναι ότι ο τίτλος Ο έρωτας του ποιητή δόθηκε από τον συνθέτη στο μουσικό έργο και δεν αντιστοιχούσε σε συλλογή ποιημάτων του Χάινε. Ο Ρόμπερτ Σούμαν επέλεξε για τον κύκλο του 20 ποιήματα από την ποιητική συλλογή Λυρικά Ιντερμέδια του Χάινριχ Χάινε. Οι συνθέτες μας, λοιπόν, καλούνται να επιλέξουν 6 ποιήματα ο καθένας, από τα 20 επιλεγμένα που αποτέλεσαν εκείνο τον «κύκλο τραγουδιών», με θεματική συνοχή και σχέση με την κρυμμένη ρομαντική ευαισθησία της ποίησης του Χάινε.

Η διαφορετική ματιά, αισθητική και μουσική γλώσσα του κάθε συνθέτη καλείται να αποκαλύψει νέες «αποχρώσεις» στο περιεχόμενο των στίχων και των λέξεων των ποιημάτων του Χάινε, όπως περίτεχνα τα μετέφερε στην ελληνική γλώσσα ο Διονύσης Καψάλης, κατά το ύφος του ποιητή.

Θα παρουσιαστούν λοιπόν σε πρώτη εκτέλεση οι τέσσερις διαφορετικοί μεταξύ τους κύκλοι τραγουδιών με αφορμή τα ίδια ποιήματα.

Ο Τάσος Ρωσόπουλος, με μινιμαλιστική γραφή και ενορχήστρωση με βάση την κιθάρα και τη φωνή της Θεοδώρας Μπάκα, ονομάζει τον κύκλο του «Το Αγνό και το Ένα».

Ο Νίκος Ξυδάκης δίνει τον τίτλο «Του τραγουδιού της μια φράση» και μελοποιεί έξι τραγούδια για πιάνο, τσέλο και κλαρινέτο, τα οποία θα ερμηνεύσει η φωνή της Νανάς Μπινοπούλου.

Ο κύκλος τραγουδιών του Κώστα Μάκρα, με ερμηνευτή τον Μπάμπη Βελισσάριο και ένα σύνολο με πιάνο, βιολί, τσέλο και κλαρινέτο, έχει τίτλο «Του έρωτα η παιδωμή».

Τέλος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει έξι τραγούδια για πιάνο, βιολί, τσέλο, κοντραμπάσο, άρπα, μαντολίνο, κλαρινέτο και ακορντεόν, με τίτλο «Του έρωτα η μαύρη δόξα» και ερμηνευτή τον Γιώργο Φλωράκη.

Καλλιτεχνική επιμέλεια:

Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος
Σύνθεση: Κώστας Μάκρας, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Τάσος Ρωσόπουλος
Ερμηνεύουν: Μπάμπης Βελισσάριος, Θεοδώρα Μπάκα, Νανά Μπινοπούλου, Γιώργος Φλωράκης

Ο κύκλος συναυλιών Μετασχηματισμοί ξεκίνησε ως πείραμα με διάθεση παιχνιδιού, πρόκλησης, δοκιμής, με την ελπίδα να προκύψει κάτι καινούργιο, ενδιαφέρον, δυναμικό προς απόλαυση, τέρψη και σκέψη. Το πείραμα και η ιδέα για μετασχηματισμούς συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά φέτος. Παρουσιάζονται «μετασχηματισμοί» γνωστών έργων της μουσικής δημιουργίας και, παράλληλα, το Ελληνικό Σχέδιο προχωρά δυναμικά με αναθέσεις νέων.