Εκτός από το αφιέρωμα στους αδελφούς Μανάκια, το πλήθος εργαστηρίων, προβολών και μουσικών εκδηλώσεων, το Φεστιβάλ Βωβούσας 2017 έχει την χαρά να φιλοξενεί τέσσερις φωτογραφικές εκθέσεις.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφιών όπου απεικονίζονται οι αδελφοί Μανάκια και σκηνές του βίου τους. Φωτογραφίες από δύο ανθρώπους των οποίων η ζωή κινήθηκε γύρω (και πίσω) από τον κινηματογραφικό φακό.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Μετσόβου, αναβιώνει η έκθεση της Μυρτώς Παπαδοπούλου «Μέτσοβο 1900» ενώ επίσης θα φιλοξενηθεί η φωτογραφική έκθεση του Κώστα Μπαλάφα, «Φωτογραφικές μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2003. Εκθέσεις που προσανατολίζονται στην ζωή της Ηπείρου, στα έθιμα και σε όλες αυτές τις συνήθειες που δίνουν στη ζωή της υπαίθρου την παραδοσιακή της αξία.

Τέλος, αναμένουμε με ανυπομονησία τα εγκαίνια της έκθεσης του Ελβετού φωτογράφου Yannic Bartolozzi που φιλοξενήθηκε στη Βωβούσα για ένα μήνα στο πλαίσιο του 2ου Vovousa Festival Artist in Residence Program (η κεντρική φωτογραφία του παρόντος αποτελεί μέρος της έκθεσης).

Στον αμετροεπή ψηφιακό κόσμο που ζούμε εκείνος επέλεξε ως μέσο μια παλιομοδίτικη αναλογική pinhole κάμερα που αντί για φακό έχει μια απειροελάχιστη οπή ενώ για επιφάνεια καταγραφής του φωτός χρησιμοποιεί φιλμ 10×12,5 εκ. Αυτή η αντισυμβατική  επιλογή τον υποχρέωσε να εργαστεί με  «βωβουσιώτικους»  ρυθμούς και να προβάλει τα φιλμ στον αυτοσχέδιο σκοτεινό θάλαμο που έστησε στο σπίτι φιλοξενίας του. Μία εργασία για τη Βωβούσα που –φυσικά- θα εκτεθεί για πρώτη φορά κάτω από τα αστέρια της.

Save the date! Από την Παρασκευή 28 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 6 Αυγούστου παίρνουμε τα βουνά… προσωπικά!

Info:

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Όλες οι πρακτικές πληροφορίες για την πρόσβαση και τη διαμονή σας βρίσκονται εδώ.


Φωτογραφία © Yannic Bartolozzi