Το Βέλγικο κουιντέτο χάλκινων πνευστών Eburon, θα βρεθεί στη χώρα μας για 7 συναυλίες, πραγματοποιώντας την πέμπτη συνεχόμενη δράση του μακροπρόθεσμου πολιτιστικού προγράμματος που διοργανώνεται από την Πρεσβεία του Βελγίου στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια.

Το Βέλγικο κουιντέτο χάλκινων πνευστών Eburon, με όνομα που παραπέμπει στη Βέλγικη φυλή που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στους Γαλατικούς πολέμους και αναφέρεται στα  Γεωγραφικά του Στράβωνα ως “Εβούρωνες”, ερμηνεύει έργα σπουδαίων συνθετών, όπως Paul Dukas, Jan Van der Roost, Samuel Scheidt, Marinus de Jong, Guillaume Connesson και Claude Debussy, αλλά και παραδοσιακούς σκοπούς από το Βέλγιο. Η πρώτη εμφάνιση του κουιντέτου θα πραγματοποιηθεί στην Κάρυστο, στο κτήμα Μοντοφώλι, στα πλαίσιο του διεθνούς ομώνυμου φεστιβάλ (Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Ιουνίου), και θα ακολουθήσουν οι συναυλίες στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας ανήμερα του Αγίου Πνεύματος (24 Ιουνίου), στο θέατρο Κάστρου Άρτας (Τρίτη 25 Ιουνίου), στην Ακρόπολη Ιτς Καλέ των Ιωαννίνων (Τετάρτη 26 Ιουνίου), στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης στην Καστοριά (Πέμπτη 27 Ιουνίου) και στη Γέφυρα Σπανού στην πόλη των Γρεβενών που αποτελούν τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας (Παρασκευή 28 Ιουνίου).

Στη συναυλία της Δευτέρας, 24ης Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρωμαϊκή Αγορά, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, καθώς ο αριθμός των θέσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 600.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό (με εξαίρεση τη συναυλία που εντάσσεται στο φεστιβάλ Μοντοφώλι, όπου υπάρχει εισιτήριο για τις συναυλίες του διημέρου)

 

 Το Βέλγικο κουιντέτο χάλκινων πνευστών Eburon ιδρύθηκε από μία ομάδα νέων και δυναμικών μουσικών, ο καθένας εκ των οποίων συνεισφέρει στο μουσικό κόσμο με το προσωπικό του όραμα και την δημιουργική του ενέργεια. Το εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίπεδο του συνόλου τράβηξε την προσοχή πολλών διακεκριμένων προσωπικοτήτων τον Απρίλιο του 2012, όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο στον όγδοο διεθνή διαγωνισμό μουσικής δωματίου της Λυών και του απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο Coup de Coeur BAYER. Αυτή η διάκριση έγινε η αφορμή για την εμφάνιση του συνόλου σε πολλά Ευρωπαϊκά μουσικά φεστιβάλ, όπως Eurocuivres, Festival de La Chaise-Dieu, Festival de Cuivres de Dombes, le Septembre Musical de l’Οrne, le Septembre Μusical de Chambertin, μεταξύ άλλων.

Το κουιντέτο Eburon θα συνεργαστεί με το Palazzetto Bru Zane – Κέντρο γαλλικής ρομαντικής μουσικής για την περίοδο 2013-14, ενώ κάποιες από τις συναυλίες του θα μεταδοθούν ζωντανά από το ραδιόφωνο.

H έμπνευση για την ονομασία του ensemble προέρχεται από την Βέλγικη ιστορική κληρονομιά, και συγκεκριμένα αναφέρεται σε μια Βέλγικη φυλή, εχθρική προς αυτή των Ρωμαίων, και της οποίας οι εξαίρετες στρατηγικές ικανότητες έχουν γράψει ιστορία. Αντίστοιχα με την ιστορική φήμη της φυλής των Eburons, το παίξιμο του ensemble χαρακτηρίζεται για την ευφυία του, την ενεργητικότητά του και την υψηλή αισθητική της μουσικής του έκφρασης. Το ρεπερτόριο του κουιντέτου περιλαμβάνει τα πιο δημοφιλή έργα για χάλκινα πνευστά, ενώ βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση ποικίλων μουσικών στυλ, από το μπαρόκ μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

Σε συνδιοργάνωση με τους Δήμους Αθηναίων, Αρταίων, Ιωαννιτών, Καστοριάς και Γρεβενών.