Η θεατρική ομάδα Μιμίδια παρουσιάζει το έργο του Albert Camus «Οι Δίκαιοι» στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου 2016.

«Η επανάσταση της σάρκας αποτελεί το παράλογο…Τη στιγμή που αποφασίζεις πως η ζωή αξίζει ή δεν αξίζει τον κόπο να τη ζήσεις, απαντάς στο βασικό πρόβλημα της φιλοσοφίας» έγραφε ο  Αλμπέρ Καμύ στο Μύθο του Σίσυφου, ένα δοκίμιο περί αυτοκτονίας.

Μερικά χρόνια μετά, το 1949, ο γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας θα βασιστεί πάνω στον Σίσυφο για να γράψει τους Δίκαιους, ένα θεατρικό έργο που ουσιαστικά επαναφέρει ακριβώς αυτό το ερώτημα, μέσα στην ηθική της επανάστασης. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της ένοπλης ομάδας του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος, που τον Φεβρουάριο του 1905 οργάνωσε βομβιστική επίθεση ενάντια στον Μεγάλο Δούκα Σέργιο, θείο του Τσάρου.

Οι ήρωες των Δίκαιων παλεύουν ανάμεσα στην ελπίδα και την απελπισία, την δικαιοσύνη και το τυφλό μίσος, τον βέβαιο θάνατο και τον αδιέξοδο έρωτα, και γίνονται οι μεγάλες σκιές πάνω από την ανθρωπότητα, που συμβολίζουν διαχρονικά τον εξεγερμένο άνθρωπο μέσα στο παράλογο της θνητότητας.

Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Λιόλιος.