Οι διακοπές του κύριου Ιλό, 1953 του Ζακ Τατί, μία από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών προβάλλεται το Σάββατο 10.2.2018, 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ο Καύκασος» με ελεύθερη είσοδο, ανάλυση και συζήτηση στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προβολών που διοργανώνει το Σχολείο Ιστορίας, Θεωρίας και Κριτικής Κινηματογράφου Βασίλης Ραφαηλίδης σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο «Ο Καύκασος».

Η πρώτη εμφάνιση του κυρίου Ιλό αποτελεί σταθμό στην ιστορία του σινεμά. Ο μεγάλος δημιουργός και ηθοποιός, Jacques Tati, σκηνοθετεί το 1953, το πρώτο από τα τρία μεγάλα αριστουργήματα του [ακολούθησαν το “Ο Θείος μου” (1958) και το “Playtime” (1967)].

Ο κύριος Ιλό, ένας συμπαθής μεσόκοπος εργένης, έρχεται για διακοπές σ’ ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο και αναστατώνει με την «αφύσικη», αλλά γνήσια ανθρώπινη, συμπεριφορά του την υπόλοιπη κοινότητα των παραθεριστών.

Θα προηγηθεί στις 16.00 το πρώτο μάθημα του Σεμιναρίου Ιστορίας-Θεωρίας-Κριτικής Κινηματογράφου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ο Καύκασος» που ξεκινάει από 10 Φεβρουαρίου 2018 στις 16.00 και θα συνεχίσει για 15 συναντήσεις.

Στο Σεμινάριο θα παρουσιαστούν: Όλα τα σημαντικά κινηματογραφικά ρεύματα, κινήματα, σχολές, είδη , όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί του παγκόσμιου κινηματογράφου, όλοι οι μεγάλοι θεωρητικοί και θεωρίες. Θα προσεγγισθούν Θεματικές Ενότητες όπως Βιβλίο και Κινηματογράφος, Ψυχανάλυση και Κινηματογράφος, Φεμινισμός και Κινηματογράφος, Πολιτική και Κινηματογράφος, Ιστορία και Κινηματογράφος, Φιλοσοφία και Κινηματογράφος, Θέατρο και Κινηματογράφος, Ομοφυλοφιλία και Κινηματογράφος, Επιστημονική Φαντασία και Κινηματογράφος, Αστυνομική Λογοτεχνία και Κινηματογράφος κ.α.

Με τη συμμετοχή γνωστών κριτικών κινηματογράφου θα επιχειρηθεί η δημιουργία μιας μεθόδου κριτικής προσέγγισης των ταινιών και συγγραφής κριτικών ταινιών.

Θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον μεγάλο κριτικό και δάσκαλο Βασίλη Ραφαηλίδη.

Προβολή αποσπασμάτων από ταινίες, ηλεκτρονικές σημειώσεις σε κάθε μάθημα, βεβαίωση παρακολούθησης.

Συμμετοχή για κάθε μάθημα: 6€ (σύνολο 90 ευρώ). Πληρωμή σε 3 δόσεις. (η πρώτη δόση αποτελεί και την εγγραφή και πρέπει να δοθεί το αργότερο έως το Σάββατο 10.2.2018 που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο μάθημα). Έκπτωση σε φοιτητές, άνεργους, εκπαιδευτικούς, μέλη πολιτιστικών συλλόγων. Διοργάνωση: Σχολείο Ιστορίας, Θεωρίας και Κριτικής Κινηματογράφου «Βασίλης Ραφαηλίδης». Τηλέφωνο: 6944143564, 2130 159 816, e-mail: [email protected].