Η Αίθουσα Τέχνης ΑΤRΙΟΝ, παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του αρχιτέκτονα και καθηγητή Μάξιμου Ν. Χρυσομαλλίδη με θέμα Δερβίσηδες, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών διαδρομών Δρόμοι της πόλης, που διοργανώνουν οι Φίλοι των Δημητρίων με τη συμμετοχή των μουσείων, των γκαλερί και πολλών πολιτιστικών φορέων της πόλης.

Ο ιδρυτής και μεγάλος ποιητής των Δερβίσηδων, Μavlana Jalal-al Din Rumi, ξεκίνησε, πριν από περίπου 800 χρόνια, από την Περσία και μετά από μία σύντομη στάση στο Αφγανιστάν εγκαταστάθηκε στην μυστηριακή Καππαδοκία, στο Ικόνιο, όπου και έζησε όλη του τη ζωή. Στο Ικόνιο ίδρυσε τον πρώτο τεκέ’ και ανέπτυξε τις ‘νεοπλατωνικές’θέσεις του, που βασίζονταν στην ανεξιθρησκία, την αγάπη, την ανεκτικότητα.

Οι δερβίσηδες είναι μέρος του τυπικού της διδασκαλίας του. Η ιδεολογία των στροβιλιζόμενων δερβίσηδων αντλεί το υλικό της από την ιδέα της περιστροφής. Η περιστροφή είναι θεμελιώδης συνθήκη της ύπαρξής μας. Όλα όσα υπάρχουν πάνω στο πρόσωπο της γης συνίστανται από περιστρεφόμενα ηλεκτρόνια, πρωτόνια και ουδετερόνια. Όλα περιστρέφονται και το ανθρώπινο πλάσμα ζει μέσω της κυκλικής περιστροφής του αίματος, των κυκλικών εναλλαγών της ζωής από την πρώτη στιγμή της γέννησής του. Περιστρεφόμενος σε αρμονία με όλα τα πράγματα στη φύση ταυτίζεται με την ύπαρξη και το μεγαλείο του Δημιουργού.

Ο Μάξιμος Ν. Χρυσομαλλίδης είναι Αρχιτέκτονας & Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαολονίκης, με 50 περίπου διακρίσεις σε Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς μεταξύ των οποίων η Μονή Λαζαριστών, το Παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου στο Βόλο, το κτίριο του Τ.Ε.Ε. στο Βόλο, το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (2ο βραβείο), το κτίριο του Τ.Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη. Έχει παρουσιάσει 6 εκθέσεις φωτογραφίας.