Η progressive rock μπάντα από τη Βρετανία, με τους όλο και περισσότερους φίλους στη χώρα μας, θα εμφανιστεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο Fuzz Live Music Club.

Με τον Justin Greaves (ex-Electric Wizard, Iron Monkey) πάντα στον ηγετικό ρόλο και, πλέον, με οκταμελή σύνθεση, οι Crippled Black Phoenix θα μας προσφέρουν δύο μεγάλες σε διάρκεια συναυλίες, στις οποίες θα ακούσουμε αποσπάσματα από ολόκληρη τη μέχρι τώρα πορεία τους, καθώς και από το επερχόμενο – 6ο στη σειρά – album τους, “Bronze”, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου σε CD και διπλό (χρωματιστό) βινύλιο από τη Season Of Mist.

Οι Crippled Black Phoenix ουσιαστικά ξεκίνησαν το 2004, με βασικό άξονα κάποιες πρωτόλειες συνθέσεις και ιδέες του Justin Greaves. Έχοντας ο ίδιος περάσει από γνωστά σχήματα (Electric Wizard, Iron Monkey, Teeth Of Lions Rule The Divine), βρέθηκε να συνεργάζεται με μουσικούς που επίσης δραστηριοποιούνταν σε άλλα συγκροτήματα.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, η μπάντα έμελλε να πάρει τη σημερινή της μορφή μέσα από μία εξελικτική διαδικασία που επέφερε πολλές μεταβολές στη σύνθεσή της, από την οποία πέρασαν πολύ γνωστά ονόματα όπως ο Geoff Barrow (Portishead, Beak), Dominic Aitchison (Mogwai), Joe Volk (Gonga), Niall Hone (Hawkwind, Mandragora), Kostas Panagiotou (Pantheist) και άλλοι.

Η μουσική τους ξεκίνησε ως ένα κράμα επιρροών και ιδεών (από stoner-prog και psychedelic-doom, μέχρι freak-folk και post-rock), πριν πάρει μία σαφέστερη κλίση προς το επικό progressive rock των τελευταίων κυκλοφοριών τους, πάντα υπό το πρίσμα της δικής τους ασυνήθιστης προσέγγισης. Με δυο λόγια, είναι μία μπάντα δύσκολα κατατάξιμη που όμως κινείται με άνεση ανάμεσα στην (πάντα παρούσα) ψυχεδελική κληρονομιά των Pink Floyd και τη βλοσυρή μελαγχολία του post-rock, γράφοντας επιβλητικές μπαλάντες για το “τέλος των ημερών”, όπως οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τα τραγούδια τους.

Από το “A Love Of Shared Disasters” του 2007 μέχρι το “White Light Generator” του 2014, οι Crippled Black Phoenix είδαν το σύνολο των δισκογραφικών έργων τους να κερδίζει την αποδοχή των κριτικών. Το κοινό τους αποδείχτηκε το ίδιο πιστό, όμως η συνεχιζόμενη αύξησή του οφείλεται ακόμα περισσότερο στις εντυπωσιακές συναυλίες τους, ένα κομμάτι που η ίδια η μπάντα λατρεύει στη δουλειά της.

Η επιστροφή τους στην Ελλάδα συμπίπτει με την ολοκλήρωση του 6ου studio album τους, “Bronze”, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου από τη Season Of Mist, συνεχίζοντας στα ίδια ηχητικά μονοπάτια των προκατόχων του και ιδίως των δύο EPs που παρουσίασε η μπάντα μέσα στο 2015, “Ech-oes” και “The New Dark Age Tour 2015 AD”, αποτίοντας φόρο τιμής στους Pink Floyd. Την κυκλοφορία του δίσκου θα ακολουθήσει μία εκτενής ευρωπαϊκή περιοδεία, η οποία θα ανοίξει με τις δύο συναυλίες στην Ελλάδα.

Το σίγουρο είναι πως οι Crippled Black Phoenix δείχνουν έτοιμοι να διανύσουν μία νέα δημιουργική περίοδο. Το σκοτεινό rock τους ενσωματώνει ιδανικά όλες τις φαινομενικά αντικρουόμενες επιρροές, δείχνοντας πως η μπάντα πατάει πλέον γερά στα πόδια της.

“Για όσους δεν το γνωρίζετε, οι Crippled Black Phoenix είναι μία μπάντα που σχημάτισε ο πρώην drummer των Electric Wizard, Justin Greaves, και γράφουν μερικά από τα καλύτερα tripped-out space rock τραγούδια στην πρόσφατη ιστορία. Η μεγαλύτερη επιρροή τους είναι συγκεκριμένη, αλλά οι CBP μοιάζουν σα να συνθέτουν τα καλύτερα κομμάτια που θα έγραφαν οι Pink Floyd στον 21ο αιώνα.” / New Noise Magazine

“Η λέξη ‘επικό’ είναι εντελώς υπερ-χρησιμοποιημένη, αλλά όταν μιλάμε για τη μουσική των Crippled Black Phoenix αισθάνομαι πως η χρήση της είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Αν έχεις το παραμικρό ενδιαφέρον για την progressive – experimental σκηνή, πρέπει να τους ακούσεις.” / Louder Than War

www.crippledblackphoenix.co.uk
www.facebook.com/CBP444

Οι Crippled Black Phoenix θα εμφανιστούν μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, στο Eightball στη Θεσσαλονίκη.