Δεν ξέρουμε πόσες φορές έχουμε δει ή έχουμε ακούσει τους Fanfare Ciocarlia, πάντως κάθε φορά που έρχονται στην Ελλάδα, παραδίδουν μαθήματα μουσικής ιστορίας. Βασιλιάδες δεν υπάρχουν πια στα Βαλκάνια, μόνο τσιγγάνοι και οι Fanfare Ciocarlia είναι οι βασιλιάδες των τσιγγάνων. Αυτή τη φορά, τους υποδέχεται το Gazarte για δύο συναυλίες στις 11 και 12 Μαρτίου.

Το καραβάνι που κάνει θραύση στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο έρχεται και χτυπά την πόρτα του Gazarte, με τούμπανα και τρομπέτες!! Ακόμα και αν τους συναντήσετε έξω από τη σκηνή του Gazarte στην οδό Βουτάδων, μπορεί η συναυλία να αρχίσει από το δρόμο. Οι μουσικοί και η μουσική των τσιγγάνων δεν περιορίζονται από χώρους και χορούς. Είναι από μόνοι τους μια περιπλάνηση.

Αν θέλετε να ακολουθήσετε το πανηγύρι, αν θέλετε να μάθετε πως γλεντάνε πραγματικά στους γάμους στον καιρό των τσιγγάνων, του Emir Kusturica, αν θέλετε να μάθετε πως κλαίνε στις κηδείες και πως τραγουδάνε την ώρα του φαγητού ή πως εξαγνίζουν την ψυχή τους μέσα από τις μαγικές νότες που βγάζουν τα χάλκινα και τα πνευστά, τότε περάστε μια βόλτα.

Οι  Fanfare Ciocarlia, οι Ρουμάνοι Δερβίσηδες των Βαλκανίων θα έρθουν με πούλμαν. Είναι η πιο περιζήτητη μπάντα πνευστών στον κόσμο. Τραγουδάνε τους μύθους και τις ιστορίες των προγόνων τους, προκαλώντας τη Βαλκανική παραζάλη.

Το κοινό δε χρειάζεται βελούδινα καθίσματα για να τους ακούσει. Το μόνο που χρειάζεται, είναι καλή διάθεση και όρεξη για γλέντι. Γιατί, εμείς οι Βαλκάνιοι, όταν διασκεδάζουμε χορεύουμε και πίνουμε όπου να ‘ναι. Και αν πρόκειται να χορέψουμε στο Gazarte, τόσο το καλύτερο! 11 και 12 Μαρτίου, μια ντουζίνα γύφτοι σας περιμένουν για μια βραδιά που θα σας μείνει αξέχαστη.

Αυτά είναι τα λίγα από τα πολλά που θα μπορούσε να πει κανείς για τους κατόχους του BBC Planet Award και για το πολυβραβευμένο album των Ciocarlia Queens and Kings of the Gypsies 2007».