Έπειτα από δύο χρόνια, οι Balthazar αισθάνονται περισσότερο έτοιμοι από ποτέ να επιστρέψουν στη χώρα με την οποία- όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο συνιδρυτής τους, Jinte Deprez,– είναι ερωτευμένοι, και να μας χαρίσουν ένα μοναδικό show στο Fuzz Club. Την πρώτη φορά που εμφανίστηκαν ζωντανά στην Ελλάδα, το κοινό «αγκάλιασε» τους Balthazar και τραγούδησε δυνατά τους στίχους των κομματιών τους, τοποθετώντας τους ψηλά στις προτιμήσεις τους ως προς την alternative pop.

Η ιστορία των Balthazar ξεκινάει το μακρινό 2004 τότε που όντας ακόμη μαθητές, δημιούργησαν ένα συγκρότημα και ξεκίνησαν να παίζουν ζωντανά στους δρόμους του Βελγίου απ’ όπου και κατάγονται. Με μουσικές επιρροές από θρυλικούς καλλιτέχνες όπως David Bowie και Leonard Cohen αλλά και πιο σύγχρονους όπως LCD Soundsystem και Gorillaz, οι Balthazar συνδύασαν τους κλασικούς ήχους με τη σύγχρονη pop.

Έπειτα από την κυκλοφορία των τριών πρώτων albums του συγκροτήματος, τα ιδρυτικά μέλη του, Jinte Deprez και Maarten Devoldere, έκαναν ένα διάλειμμα και ασχολήθηκαν με τα προσωπικά τους project, εξερευνώντας διαφορετικά μουσικά είδη. O Jinte συστήθηκε εκ νέου στο κοινό ως ‘J. Bernardt’ και πειραματίστηκε με την r’n’b και ο Maarten ως ‘Warhaus’, με την art-jazz, χαρίζοντας κομμάτια στο κοινό όπως το “Love’s a stranger”, ένα από τα αγαπημένα του Ελληνικού ραδιοφώνου.

Το 2019 επανήλθαν σαν Balthazar με το «Fever», και σύμφωνα με τους ίδιους, η νέα μουσική που δημιούργησαν σε αυτό τον δίσκο ήταν πολύ εξωστρεφής και εορταστική, κάτι που ήθελαν να πετύχουν, σε αντίθεση με τη μελαγχολική πλευρά των τριών προηγούμενων. «Oι δίσκοι των solo projects ήταν πιο επιτυχημένοι απ’ ότι περιμέναμε και λειτούργησαν σαν δημιουργικό οξυγόνο για την μετέπειτα ηχογράφηση του ‘Fever’», όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο Maarten.

Στο ραδιόφωνο οι επιτυχίες των Balthazar διαδέχονταν η μία την άλλη κατακτώντας το ελληνικό κοινό με τραγούδια τα οποία αντέχουν στο χρόνο, όπως τα «Bunker», «Wrong Vibrations» και «Fever». Έπειτα από την κυκλοφορία του άλμπουμ «Fever», που περιλαμβάνει μία συλλογή από ευχάριστα groovy και funky τραγούδια, ακολούθησε το «Sand», ένα άλμπουμ που οδεύει σε τολμηρές, συναρπαστικές νέες κατευθύνσεις και εδραιώνει τη θέση του Βέλγικου συγκροτήματος ως αυτή των «Βασιλιάδων» της soulful alternative pop, γεννώντας αντίστοιχα ραδιοφωνικά hits που τερματίζουν το airplay.

Το «Sand» σηματοδοτεί μια νέα πορεία στον ήχο τους, με τους Balthazar να ακούγονται τόσο φρέσκοι όσο και το 2010, όταν το ντεμπούτο τους «Applause» εντυπωσίασε κριτικούς και κοινό. Ο τρόπος που το «Sand» παντρεύει την pop με την groovy electronica είναι μοναδικός και αναδεικνύει το ταλέντο τους να πειραματίζονται επιτυχώς μουσικά, τιμώντας παράλληλα τις ρίζες τους και κατακτώντας το θρόνο της Indie pop που τους ανήκει δικαιωματικά.

Η εμφάνιση του συγκροτήματος στην Ελλάδα είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2020, όμως η πανδημία ακύρωσε προσωρινά τα σχέδια τους. Ωστόσο, οι κρίσεις γεννούν λύσεις και αυτό οδήγησε το ντουέτο των Jinte και Marteen να ανακαλύψει νέα μουσικά μονοπάτια, δοκιμάζοντας πράγματα που όπως αναφέρουν οι ίδιοι, δεν είχαν επιχειρήσει νωρίτερα, με την προσθήκη drum samples και bass synths να παίρνουν κυρίαρχη θέση στα νέα τους τραγούδια. Το πρώτο single που κυκλοφόρησε από το νέο δίσκο τους με τίτλο «Losers» τιμάει την αυθεντική disco των 70s, αναδεικνύοντας μια διαφορετική και ενδιαφέρουσα πλευρά τους.

Οι Balthazar είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την Ευρωπαϊκή περιοδεία τους και να μοιραστούν τα καινούρια τους τραγούδια με τον κόσμο, που ανυπομονεί να ζήσει την εμπειρία μιας ηλεκτρισμένης συναυλίας, όμοιας με αυτές που συνηθίζει να δίνει το γκρουπ.

Θα είμαστε όλοι στο Fuzz Club στις 16 Απριλίου 2022 για να απολαύσουμε ένα από τα καλύτερα μουσικά συγκροτήματα της σύγχρονης εναλλακτικής σκηνής παγκοσμίως!