Έξι χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου εικαστικού Leonardo Cremonini (1925-2010), το Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας ( ΓΑΚ / ΙΑΜΥ) έχει την ξεχωριστή τιμή και τη χαρά της διοργάνωσης και παρουσίασης από το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Οκτωβρίου 2016 της έκθεσης με τίτλο «Οι Αυθάδειες του Ήλιου» με έργα του μεγάλου Ιταλού δημιουργού, σε επιμέλεια του Αλέξη Βερούκα.

Πρόκειται για 38 έργα του εξαίρετου αυτού Ιταλού καλλιτέχνη και σπουδαίου Δασκάλου που θεώρησε τη γνώση της ελληνικής ζωγραφικής ως ένα από τα μονοπάτια που τον οδήγησαν στην απόδοση της πραγματικότητας στο έργο του, στην καλλιτεχνική περιγραφή της αλήθειας των πραγμάτων και στην ουσία της απόδοσης των βιωμάτων του.

Αυτό ακριβώς άλλωστε αποτύπωσε με την κριτική του ο Alain Jouffroy, γράφοντας για το έργο του Cremonini ότι πρόκειται για “το μεγαλύτερο ζωγραφικό μυθιστόρημα μέχρι σήμερα στην ερωτική σχέση του ατόμου με την πραγματικότητα..».

Η σχέση του Cremonini με την Ελλάδα ενισχύθηκε στο Παρίσι από τους΄Ελληνες ζωγράφους που μαθήτευσαν στο εργαστήρι του, στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts: την Άννα Μαρία Τσακάλη, τον Εδουάρδο Σακαγιάν, τον Γιώργο Ρόρρη, τον Αλέξη Βερούκα, τον Στέφανο Δασκαλάκη, την Ειρήνη Ηλιοπούλου, τη Μαρία Φιλοπούλου, τη Βίκυ Χατζηλάκου, τον Κώστα Νταούλα, την Κέλλυ Μενδρινού, την Εβίτα Φρατζολά, και άλλους ακόμη Έλληνες καλλιτέχνες, ελεύθερους ακροατές των μαθημάτων του. Ο ίδιος έλεγε γι’ αυτούς χαρακτηριστικά: “Οι Ελληνες μαθητές μου είχαν αφομοιώσει μια βαθιά ζωγραφική παράδοση, που μάλλον έλκει την καταγωγή της και από τη βυζαντινή αγιογραφία..”.

Ο ερχομός του στο νησί μας, στην Ύδρα, τον γοήτευσε αληθινά και στο μοναδικό της φως, στο λιτό, δωρικό της τοπίο “είδε” και αντιπαρέβαλε το δικό του αγαπημένο και βραχώδες νησί, την Παναρέα στη νότια Ιταλία…

Εδώ στο νησί μας τον ξανακαλούμε λοιπόν σήμερα, σ’ αυτή την έκθεση της Ύδρας, την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει με πολλή αγάπη και σεβασμό για το έργο του δασκάλου του, ένας από τους μαθητές του, ο εκλεκτός φίλος και σπουδαίος εικαστικός Αλέξης Βερούκας.

38 συνολικά δημιουργίες του καλλιτέχνη, λάδια, ακουαρέλες και χαρακτικά, θα κοσμήσουν τους εκθεσιακούς μας χώρους από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου για να δοθεί η δυνατότητα στο φιλότεχνο κοινό να θαυμάσει από κοντά το έργο του Cremonini, έργο με χιλιάδες, εκτός των άλλων, φιλοσοφικές προεκτάσεις, φιλοτεχνημένο από έναν άνθρωπο που συνήθιζε να δημιουργεί υπακούοντας τις προσωπικές του καλλιτεχνικές επιταγές και να χαράζει την δική του πορεία χωρίς να νοιάζεται αν και κατά πόσον τον ακολουθεί το ρεύμα της εποχής του.

Ο Cremonini “έπλεκε” και ” έπλαθε” απλώνοντας σχήμα και χρώμα στους προβληματισμούς του. O παράξενος και διαχρονικός του κόσμος, ιδωμένος μέσα από τα έργα της έκθεσης αυτής, οι φορτωμένες με φως του ήλιου και συναίσθημα εικαστικές του αναζητήσεις που πηγάζουν αναμφίβολα μέσα από την αναμόχλευση των μύχιων σκέψεών του και την μετουσίωσή τους σε τέχνη μέσω της γραφίδας και του χρωστήρα του, έρχονται να σφραγίσουν για μία ακόμα φορά το καλλιτεχνικό μεγαλείο του δημιουργού. Και σε όλους εμάς δίνεται χωρίς άλλο η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε, για όσο καιρό θα διαρκέσει η έκθεση, ένα ασυνήθιστα όμορφο, μαγευτικό και λαμπερό, μέσα από τις Αυθάδειες του Ήλιου, ταξίδι !…

Το τριήμερο επίσης των, αφιερωμένων στην ιταλική κουλτούρα, εκδηλώσεων στο νησί μας (μουσική, κινηματογράφος, γεύση) που πλαισιώνει την έκθεση Cremonini αποτελεί, εκτός από μια όαση χαράς, γεύσης και απόλαυσης, μία μικρή, μία ελάχιστη απότιση φόρου τιμής, αναγνώρισης και σεβασμού στο έργο του μεγάλου Ιταλού εικαστικού.

Διοργάνωση έκθεσης: Ντίνα Αδαμοπούλου

Επιμέλεια έκθεσης: Αλέξης Βερούκας