Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το βιβλίο Οι άντρες που αγάπησαν την Ήβλυν Κόττον του Frank Ronan, σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Παπαθανασοπούλου.

« Είμαι ερωτευμένος με την Ήβλυν Κόττον εικοσιτέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες παρά οχτώ μέρες. Έχουμε κάνει έρωτα δύο φορές. Η πρώτη ήταν πριν από είκοσιτρία χρόνια. Η δεύτερη ήταν χθες ».

ΤI ΣΥΝΕΒΗ ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο σημαντικές χρονολογίες ; Αυτό μόνο ένας άνθρωπος το ξέρει· ό αφανής και ανώνυμος που έγραψε αυτές τις αράδες, ο έμπιστος της, ένας απ’ αυτούς που την αγάπησαν. Άνδρες η Ήβλυν Κόττον είχε πολλούς. Ο πρώτος τής έκανε ένα παιδί, οι άλλοι δεν την αγάπησαν πραγματικά ή ζούσαν απομυζώντας την. Αυτή, η διάσημη συγγραφέας, η μαχητική φεμινί­στρια, δεν καταφέρνει να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις της και να μεταφέ­ρει στην καθημερινή της ζωή αυτά που με τόσο πάθος και πειστικό­τητα υποστηρίζει στα βιβλία της. Πού βρίσκονται τα όρια ανάμεσα στον έρωτα, τη σύμβαση και την ψύχωση;
Ο αθεράπευτα ερωτευμένος, ο άνθρωπος που την αγαπάει σιω­πηλά επί ένα τέταρτο του αιώνα, μας αφηγείται με ακαταμάχητο χιούμορ, αυτοσαρκασμό, φαντασία και ραφινάτο λόγο την περίπλο­κη ιστορία της χειραφέτησης μιας γυναίκας.
Το βιβλίο είναι επίσης το χρονικό ενός ανολοκλήρωτου έρωτα με φόντο το καλλιτεχνικό Λονδίνο του τέλους του ’60 με την απελευθέ­ρωση των ηθών και των ιδεών, τού ’70 με τη μελαγχολία της οπισθο­δρόμησης στο όνειρο, και του ’80 με την Αγγλία της Θάτσερ και τα νέα υπολογιστικά ήθη, όπου με ειρωνεία και αυτο­σαρκασμό παρελαύνουν συγγραφείς, καλλιτέ­χνες, γκαλερί, έκδοτες και καθηγητές, το φεμι­νιστικό κίνημα και οι έρωτες μιας γενιάς.

O Frank Ronan είναι Ιρλανδός συγγραφέας, γεννημένος το 1963. Άλλα του βιβλία: A picnic in Eden (1991), The Better Angel (1992), Dixie Chicken (1994), Lovely (1995), Handsome Men Are Slightly Sunburnt (1996) καιHome (2002).
Το μυθιστόρημά του Οι άνδρες που αγάπησαν την Ήβλυν Κόττον  είναι το πρώτο του και κυκλοφόρησε το 1989. Τιμήθηκε με το Βραβείου Irish Times / Her Lingus Literature Prize του 1989.

Έργο εξώφυλλου: R.B. KITAJ, Study for the World’s Body, 1974, Παστέλ σε χαρτί