Η σκηνοθέτρια Angelique Kourounis, ξεκινώντας να καταγράφει και να ερευνά το 2009, την τότε αναδυόμενη Χρυσή Αυγή, δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση», που εξερευνά και προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο αυτού του φασιστικού μορφώματος, αλλά και γενικότερα της ακροδεξιάς, σε μια περίοδο που στην Ελλάδα είχε αρχίσει να ξεσπά η οικονομική κρίση.

Το 2013 δολοφονείται ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας από τον Ρουπακιά, με τον Μιχαλολιάκο – αρχηγό του κόμματος – να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη λίγο αργότερα, αλλά στις εκλογές του 2015, η Χρυσή Αυγή εκλέγεται ως τρίτη δύναμη στη Βουλή. Πως γίνεται το κόμμα αυτό, γνωστό για την βία και την τρομοκρατία που έσπερνε στους δρόμους, να έχει τόσο μεγάλη επιρροή στην ελληνική κοινωνία; Όπως χαρακτηριστικά είπε και η σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ: «Τι είχε στο κεφάλι του ο ναζιστής της διπλανής πόρτας;».

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ, έρχεται ως συνέχεια του πρώτου, σε μία εντελώς διαφορετική πολιτική και κοινωνική κατάσταση. Η Χρυσή Αυγή, το 2019 μένει εκτός Βουλής, και τον Οκτώβριο του 2020, ολοκληρώνεται η δίκη, με την καταδίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης.

Βλέπουμε όμως καθημερινά, πως η ακροδεξιά δεν εξαφανίστηκε μαζί με τον αποδομημένο κομματικό ιστό της Χρυσής Αυγής. Πλέον το ερώτημα είναι, πως θα αντισταθούμε και πως θα οργανωθούμε απέναντι σε μια ακροδεξιά που φαίνεται να παίρνει έδαφος ξανά; Από την ακροδεξιά στροφή των πολιτικών του κεφαλαίου, την συνολική συντηρητική στροφή ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας, ως την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου, υπό διαφορετικό «κομματικό» μανδύα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Πως θα τσακίσουμε οριστικά την νεοναζιστική ιδεολογία που φαίνεται να μην εγκαταλείπει, παρά την κοινωνική και δικαστική της καταδίκη, αλλά αντιθέτως να ενδυναμώνεται; Θα πρέπει το αντιφασιστικό κίνημα και ολόκληρη η κοινωνία να μην αφήνουν κανένα περιθώριο ανάπτυξης και εμφάνισής τους. Μια δίκη ή μια απόφαση δίκης, όσο σημαντική κι αν είναι, δεν μπορεί να εξαφανίσει από μόνη της το φασισμό. Και όπως σημειώνει η σκηνοθέτης: «Η Χ.Α. δεν είναι πια μόνο μια προσωπική υπόθεση. Έχει γίνει υπόθεση όλων μας. Αν η Χ.Α. – και όλες οι Χ.Α. – εξακολουθήσει τη δράση της και έρθει στα πράγματα είμαστε όλες και όλοι σε κίνδυνο».

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια Angelique Kourounis και παρεμβάσεις.