Το αφιέρωμα, που διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Αθήνα και του Ινστιτούτου Camões για την προώθηση της πορτογαλικής γλώσσας και του πορτογαλικού πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου έως την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην Αποθήκη 1, στο Λιμάνι.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν συνολικά επτά ταινίες του πορτογάλου δημιουργού: πέντε ταινίες μεγάλου μήκους, μία ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους και ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Πρόκειται για τα φιλμ:

Aniki Bóbó, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, η οποία βαδίζει στα χνάρια του ιταλικού νεορεαλισμού.
-Η μικρού μήκους ταινία Δουλεύοντας στον ποταμό Δούρο, ένα λυρικό ποίημα 20 λεπτών.
Τα πάθη του Χριστού, η δεύτερη ταινία του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, 21 ολόκληρα χρόνια μετά το ντεμπούτο του, μια τολμηρή ανάγνωση του Θείου Δράματος.
-Το μικρού μήκους Το κυνήγι, το οποίο προκάλεσε την οργή του καθεστώτος του Σαλαζάρ και οδήγησε στη φυλάκιση του σκηνοθέτη για δέκα ημέρες.
-Το Παρελθόν και παρόν, το πρώτο σκέλος της «Τετραλογίας του βασανισμένου έρωτα».
-Η ταινία Ολέθριος έρωτας, η εποποιΐα ενός αγιάτρευτου και εκ προοιμίου καταδικασμένου αισθήματος.
-H Φρανσίσκα, που μας βυθίζει στον ίλιγγο ενός ανορθόδοξου ερωτικού τριγώνου.

Πρόγραμμα προβολών του αφιερώματος

Κυριακή 8/12
21:00 Aniki Bóbó
21:00 Δουλεύοντας στον ποταμό Δούρο

Δευτέρα 9/12
21:00 Τα Πάθη του Χριστού
21:00 Το κυνήγι

Τρίτη 10/12
21:00 Παρελθόν και παρόν

Τετάρτη 11/12
19:45 Ολέθριος έρωτας

Πέμπτη 12/12
20:30 Φρανσίσκα