Η Καμεράτα με όργανα εποχής, υπό τη μουσική διεύθυνση του πολυβραβευμένου Γιώργου Πέτρου και με τη σύμπραξη χαρισματικών σολίστ,

ερμηνεύει τις θρυλικές Τέσσερις εποχές του Vivaldi και Το κόκκινο βιολί του Corigliano, στις 23 Ιανουαρίου 2012 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι περίφημες Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι δεν χρειάζονται συστάσεις. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα έργα στην ιστορία της μουσικής και μια αποθέωση της τέχνης των εγχόρδων του 18ου αι.

Τέσσερα κοντσέρτα για βιολί, που αντιστοιχούν στις τέσσερις εποχές του χρόνου. Τέσσερα υπέροχα σονέτα (γραμμένα ίσως από τον ίδιο τον Βιβάλντι) συνοδεύουν τα κοντσέρτα αυτά, ζωγραφίζοντας με λέξεις τις θαυμαστές μουσικές εικόνες που αναδύονται μέσα από κάθε εποχή. Η Καμεράτα έχει ερμηνεύσει το έργο αυτό πολλές φορές κατά τη διάρκεια της 20χρονης διαδρομής της. Αυτή τη φόρα, όμως, τα μπαρόκ δοξαριά, οι εντέρινες χορδές και η πολύτιμη γνώση της εποχής μας γύρω από την ιστορικά ενημερωμένη εκτέλεση δίνουν ένα νέο, σύγχρονο άρωμα στις ερμηνείες της. Με σολίστ τους τέσσερις κορυφαίους της, η Καμεράτα θα ερμηνεύσει τις Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι όπως δεν τις έχουμε ξανακούσει…

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η Καμεράτα αφήνει τα όργανα εποχής για να ζωντανέψει ηχητικά, με μοντέρνα όργανα, έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους ύμνους στην τέχνη του βιολιού. Πρόκειται για τη μουσική επένδυση του πολυβραβευμένου Αμερικανού συνθέτη Τζων Κοριλιάνο στη θαυμάσια ταινία του Φρανσουά Ζιράρ Το κόκκινο βιολί [The Red Violin], που δικαίως κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης μουσικής. Ας αφήσουμε τον συνθέτη να μας μιλήσει γι\’ αυτήν: «Η ταινία Το κόκκινο βιολί αναφέρεται σε τρεις αιώνες ζωής ενός μεγαλειώδους αλλά στοιχειωμένου βιολιού, μέσα από το ταξίδι του στο χρόνο και το χώρο. Η ιστορία αυτή, που αποτελείται από πολλά επεισόδια, έπρεπε να “δεθεί” με μία και μοναδική μουσική ιδέα.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησα την μπαρόκ τεχνική της chaconne: μιας επαναλαμβανόμενης σειράς συγχορδιών πάνω στην οποία χτίζεται η μουσική. Πάνω στις συγχορδίες της chaconne τοποθέτησα μια λυρική αλλά έντονη μελωδία που αντιπροσωπεύει την άτυχη σύζυγο του κατασκευαστή του βιολιού. Με αυτά τα στοιχεία έπλεξα μια σειρά δεξιοτεχνικών σπουδών για σόλο βιολί που ακολουθούν το κόκκινο βιολί από χώρα σε χώρα και από αιώνα σε αιώνα.»
Τη σουίτα από τη μουσική της ταινίας ζωντανεύει με την τέχνη του ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες βιολονίστες: ο Γιώργος Δεμερτζής.

Την καλλιτεχνική περίοδο 2011-2012, η Καμεράτα συνεχίζει τη στενή της συνεργασία με τη Στέγη. Στο νέο κύκλο «Συναντήσεις» που παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το μουσικό σύνολο προχωράει ένα βήμα μπροστά φέροντας πρόσωπο με πρόσωπο τη σύγχρονη δημιουργία με αυτήν του παρελθόντος που έχει αντέξει στους αιώνες, έχει αγαπηθεί και ζει για πάντα ως «κλασική». Τα όργανα εποχής της Ορχήστρας γίνονται πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη δημιουργία: Ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο Περικλής Κούκος, ο Max Emanuel Cencic, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο John Corigliano μιλούν μέσα από τους αυθεντικούς ήχους της εποχής των θρυλικών συνθετών του 18ου και 19ου αιώνα. Ο αριστουργηματικός Προμηθέας του Μπετόβεν βρίσκει σύγχρονη έκφραση μέσα από τη χορογραφία της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας χορού Griffon.

Τι να περιμένει λοιπόν το κοινό αυτή τη δεύτερη χρονιά συνεργασίας της Στέγης με την Καμεράτα; Το στοιχείο της έκπληξης, το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε μια μουσική σκηνή υψηλών προδιαγραφών, συνεργασίες με κορυφαίους σολίστ της Ελλάδας και του εξωτερικού, διευρυμένο ρεπερτόριο αξιώσεων για τους πιο απαιτητικούς ακροατές.

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Antonio Vivaldi
Οι τέσσερις εποχές (1723), σε όργανα εποχής

• Κοντσέρτο No. 1 σε μι μείζονα, Op. 8, RV 269, “La primavera” (Η άνοιξη)
Σολίστ
Giulietta Avetyan: βιολί

• Κοντσέρτο No. 2 σε σολ ελάσσονα, Op. 8, RV 315, “L\’estate” (Το καλοκαίρι)
Σολίστ
Γιώργος Παναγιωτίδης: βιολί

• Κοντσέρτο No. 3 σε φα μείζονα, Op. 8, RV 293, “L\’autunno” (Το φθινόπωρο)
Σολίστ
Sergiu Nastasa: βιολί

• Κοντσέρτο No. 4 σε φα ελάσσονα, Op. 8, RV 297, “L\’inverno” (Ο χειμώνας)
Σολίστ
Otilia Alitei: βιολί

Jοην Corigliano
Το κόκκινο βιολί [The red violin], σε σύγχρονα όργανα
Σουίτα για βιολί και ορχήστρα (1999), βασισμένη στο soundtrack της ομώνυμης ταινίας, σε σκηνοθεσία François Girard
Σολίστ
Γιώργος Δεμερτζής: βιολί