«Ένας από τους καλύτερους λόγους να είσαι φιλαναγνώστης αυτή τη δεκαετία είναι η επανανακάλυψη της Λουσία Μπερλίν»: μ’ αυτά τα λόγια παρουσιάζει την θρυλική διηγηματογράφο ο κριτικός των New York Times, χαιρετίζοντας την συγκεντρωτική έκδοση των έργων της, η οποία προκάλεσε φρενίτιδα σε κριτικούς και κοινό. Οι εκδόσεις ‘Στερέωμα’ περήφανες για την επιλογή τους, κυκλοφορούν τη συλλογή της Μπερλίν «Οδηγίες για οικιακές βοηθούς», που χαρακτηρίστηκε από το New York Time Books Review ένα από τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2015, σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά.

Πρόκειται πράγματι για μια μαστόρισσα της φόρμας και συνάμα για μια έξοχη εκπρόσωπο της μποέμ γενιάς του 1960 και του 1970. Με το σθένος ενός Ρέιμοντ Κάρβερ, την ειλικρίνεια μιας Άλις Μονρό κι ένα μείγμα ρέμπελου χιούμορ και μελαγχολίας εντελώς δικό της, η Μπερλίν κάνει θαύματα με υλικό την ασήμαντη καθημερινότητα. Μέσα από τα διηγήματά της, όπου διακρίνεται έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο, αναδύεται ενας κόσμος σε ασταμάτητη κίνηση, οδυνηρός και συνάμα ηδονικός.

Λουσία Μπερλίν

Η Λουσία Μπερλίν (1936-2004) την οποία η κριτική αποκάλεσε «το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό της Αμερικής», ασχολήθηκε αποκλειστικά με το διήγημα. Δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστή όσο ζούσε, αλλά η λογοτεχνική της φήμη εκτοξεύτηκε έντεκα χρόνια μετά τον θάνατό της. Το 1994 άρχισε να εργάζεται ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Colorado Boulder και σύντομα προήχθη σε αναπληρώτρια καθηγήτρια. Η επιβαρυμένη της υγεία την ανάγκασε να μετοικήσει το 2001 στη Νότια Καλιφόρνια για να είναι κοντά στους γιους της. Πέθανε το 2004, στα εξήντα οκτώ της χρόνια, στη Μαρίνα ντελ Ρέι.