Το Baumstrasse φιλοξενεί τον Ziad Rajab για μία συναυλία το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014, καθώς και ένα Σεμινάριο για το Αραβικό Μaqam και Taqsim, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014.

Ένα εργαστήριο που να αφορά αποκλειστικά στη μελέτη των αραβικών μουσικών Τρόπων (Μaqamat), στην εκμάθηση παραδοσιακού ρεπερτορίου αραβικής μουσικής και στη μελέτη των βασικότερων ρυθμικών μοντέλων της ρυθμολογίας του ρεπερτορίου αυτού.

Παράλληλα, μέσα από τη μελέτη των παραπάνω θα δοθεί βάρος στην αυτοσχεδιαστική φόρμα του ταξιμιού (Τaqsim) η οποία και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μουσικοποιητικές δομές αυθόρμητης τροπικής σύνθεσης στην αραβική μουσική.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μουσικούς όλων των οργάνων αρχάριους και προχωρημένους, καθώς και σε τραγουδιστές.

Ο Ziad Rajab γεννήθηκε στο Χαλέπι της Συρίας, από Σύρια μητέρα και Παλαιστίνιο πατέρα. Μεγάλωσε έχοντας ακούσματα από τη γιαγιά και τη μητέρα του, οι οποίες έπαιζαν ούτι. Εκεί, πήρε τα πρώτα του μαθήματα. Στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον ουτίστα Bahjat Durmosh και το μεγάλο γνώστη της θεωρίας της αραβικής μουσικής (maqam) Rashid Al Sufi.

Το 1983 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως ουτίστας συμμετέχοντας στο συγκρότημα του Συλλόγου Καλών Τεχνών του Χαλεπίου “Sabab al arube” και κάνοντας εμφανίσεις σε μουσικές διοργανώσεις της Συρίας, συνεργαζόμενος με άλλους χαλεπιανούς μουσικούς.

Από το 1988 ζεί μόνιμα στην Ελλάδα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει τις δικές του μουσικές αναζητήσεις δίνοντας συναυλίες:

WOMAD (2002)
Samothraki World Music Festival (2005)
Διεθνής Συνάντηση για το Ούτι – Εν Χορδαίς, Θεσσαλονίκη (2002)
Μουσικό Χωριό Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου (2008)
Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1997)
Μέγαρο Μουσικής Αθήνας (2008)
Επίσης, έχει εμφανιστεί στο εξωτερικό:
Φινλανδία – φεστιβάλ του Ελσίνκι – Helsinki Festival) (1993)
Σερβία – Guitar Art Festival του Βελιγραδίου (2005)
Ιταλία – “Scala di Pescara” (2007)
1989-1990: “Λαβύρινθος” (Διεύθυνση: Ross Daly). Συμμετοχή σε συναυλίες.

Το 1993 στη Φινλανδία συνέθεσε μουσική για το μυθιστόρημα “Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ” του Albert Camus, μια παραγωγή της Κρατικής Ραδιοφωνίας της Φινλανδίας (YLE). Το έργο παρουσιάστηκε και απο την Κρατική Ραδιοφωνία της Σουηδίας (SR).

Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες του μουσικού χώρου, μεταξύ των οποίων οι Ross Daly, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Βασίλης Σούκας, Haig Yazjian, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Σωκράτης Μάλαμας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Εστουδιαντίνα.
Το 2000 εκδόθηκε το CD “Mawjet Tarab” με δικές του συνθέσεις.

Μαθήματα – διασκαλία (Ούτι)
Έχει κάνει σεμινάρια ερμηνείας στο ούτι μεταξύ άλλων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο ωδείο «ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ» master classes, στο Μουσικό χωριό Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου κ.α. Επίσης, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα ουτιού σε αρχάριους και προχωρημένους.

Δισκογραφία
Το 2000 κυκλοφόρησε το CD “Mawjet Tarab” με δικές του συνθέσεις από την FM Records.
Το 2009 κυκλοφόρησε το CD “Mediterranean Voices” στο οποίο ο Ziad Rajab και ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύουν ένα παραδοσιακό τραγούδι της Συρίας, “Nawet Asibak”.