Παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου εξοικειώνονται με την τέχνη, πειραματίζονται με τεχνικές και δημιουργούν έργα και εργαλεία…

Ένα εργαστήριο για σχολεία («Εργαλεία Αποσυναρμολόγησης» από τον Ζάφο Ξαγοράρη) και ένα εργαστήριο για παιδιά («Ο τοίχος έχει τη δική σου ιστορία» από τον Στέλιο Φαϊτάκη) έρχονται να αποδείξουν ότι η συμμετοχική δημιουργία και η έμπνευση δεν γνωρίζουν ηλικία!

Αναλυτικά τα εργαστήρια:

Εργαλεία Αποσυναρμολόγησης

Απευθύνεται σε: Μαθητές Δημοτικού (Δ’, Ε’ & ΣΤ’), Γυμνασίου & Λυκείου από τις γειτονιές της Στέγης

Ημερομηνίες: Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2017
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Τα σχολεία γίνονται τόποι συνάντησης, συνεργασίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας σε ένα εργαστήριο από τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Ζάφο Ξαγοράρη.

Ένα φορτηγάκι παρκάρει στην αυλή του σχολείου. Στην επιφάνειά του μπορείς να σχηματίσεις φράσεις που θα κινηθούν στους δρόμους της πόλης. Τι μήνυμα θα γράψεις;

Κάποιες φορές, για να μάθεις, πρέπει πρώτα να ξε-μάθεις. Έτσι κι εδώ, για να δημιουργήσεις, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αποσυναρμολογήσεις την κατασκευή, τον μηχανισμό ή το εκπαιδευτικό εργαλείο που θα φτάσει στο σχολείο σου. Το πρόγραμμα «Εργαλεία Αποσυναρμολόγησης» έρχεται για να εξοικειώσει όλους τους συμμετέχοντες μαθητές με τη συμμετοχική δημιουργική διαδικασία.

Φαντάσου υπαίθριες εγκαταστάσεις να τοποθετούνται σε διάφορα σχολεία στην ευρύτερη γειτονιά της Στέγης. Εγκαταστάσεις-κατασκευές σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα, που κάποιες σε καλούν να φτιάξεις φράσεις, άλλες να πειραματιστείς με τον ήχο και άλλες μοιάζουν να αντιστρέφουν τους νόμους της βαρύτητας. Ανάλογα με την εγκατάσταση ή τους μηχανισμούς του σχολείου σου, ξεκινάνε και αντίστοιχα εργαστήρια που θα σε μάθουν πώς να αποσυναρμολογήσεις αυτό που έχεις μπροστά σου, με σκοπό να δημιουργηθεί κάτι νέο.

Έτσι, μαθητές και εκπαιδευτικοί γίνονται καλλιτέχνες, σε ένα πρόγραμμα που εμπλουτίζεται με παρουσιάσεις, δράσεις, προβολές και ομιλίες από προσκεκλημένους επιστήμονες, εκπαιδευτικές ομάδες, άλλους εισηγητές, αλλά και από τους ίδιους τους μαθητές.

Στο τέλος, κάθε σχολείο παράγει ένα θέαμα και όλα μαζί γίνονται σταθμοί μιας διαδρομής δημιουργώντας μια καλλιτεχνική «βόλτα» για μικρούς και μεγάλους. Μια ανοιχτή γιορτή για τη γειτονιά που τους καλεί όλους να συμμετέχουν.

Συντελεστής: Ζάφος Ξαγοράρης, εικαστικός καλλιτέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ

Οι συνεργάτες που θα επισκεφθούν τα σχολεία είναι:

Μαρίνα Μήλιου Θεοχαράκη, εικαστικός- performer
Νεκτάριος Παππάς, εικαστικός – μουσικός
Δήμητρα Ιωάννου, συγγραφέας

Ο τοίχος έχει τη δική σου ιστορία

Απευθύνεται σε: παιδιά 8-12 ετών
Ημερομηνίες: Σάββατα 4, 18, 25 και Κυριακή 12 Νοεμβρίου & τα Σάββατα 2, 16 Δεκεμβρίου 2017
Ώρες: 11:00-14:00
Κόστος συμμετοχής: 54 € (και για τις 6 συναντήσεις)

Ένα εργαστήριο τοιχογραφίας για παιδιά με τον διεθνώς αναγνωρισμένο ζωγράφο Στέλιο Φαϊτάκη.

Τα παιδιά στη Στέγη δημιουργούν τη δική τους τοιχογραφία αντλώντας έμπνευση από τις περιπέτειες του του πολυμήχανου Οδυσσέα και των συντρόφων του, τα τέρατα, τα εμπόδια, τις θυσίες και τις χαρές που έζησε παρέα μαζί τους! Αρχικά θα ζωγραφίσουν σε χαρτί και έπειτα όλοι μαζί με την καθοδήγηση του ζωγράφου Στέλιου Φαϊτάκη θα μεταφέρουν τα προσχέδιά τους σε μεγάλη κλίμακα για να ντύσουν με το έργο τους… έναν τοίχο που θα αφηγείται στο εξής τη δική τους ιστορία!

Από τον Ντιέγκο Ριμπέρα έως τον σύγχρονό μας Μπάνκσι, οι τοίχοι αφηγούνται ιστορίες για τις πόλεις, τους ανθρώπους τους και τις εκάστοτε εποχές. Με έργα που σχεδιάζονται απευθείας στους τοίχους ή σε καμβά και χαρτί που έπειτα επικολλάται στις επιφάνειες των τοίχων (mural), οι καλλιτέχνες διηγούνται ιστορίες και εκφράζουν συναισθήματα. Αυτό θα κάνουμε κι εμείς!

Τα παιδιά δεν έχουν παρά να φανταστούν τις δικές τους εικόνες για αυτό το ταξίδι, να αφουγκραστούν τα συναισθήματα που τους προκαλούν οι περιπέτειές του και να τα ζωγραφίσουν όλα αυτά σε χαρτί. Μετά, θα πάρουν τα προσχέδια και θα μάθουν πώς να τα «μεγεθύνουν», πώς δηλαδή από μια μικρή κλίμακα μπορούν να φτιάξουν ένα τελικό έργο σε μεγάλη κλίμακα, κατανοώντας βασικές αρχές της ζωγραφικής. Κυρίως, όμως, θα έχουν φτιάξει όλοι μαζί μια κοινή τοιχογραφία για τις περιπέτειες του Οδυσσέα!

Συντελεστής: Στέλιος Φαϊτάκης, ζωγράφος


Φωτογραφία θέματος: Ζάφος Ξαγοράρης, σχέδιο, μελάνι σε χαρτί, 30 Χ 42 εκ. (λεπτομέρεια) 2016 devices 03