Η απόφαση εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Μπιενάλε, υπό την προεδρία του Roberto Cicutto, μετά από σύσταση του Adriano Pedrosa, Επιμελητή της 60ης Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης.

Η τελετή απονομής των βραβείων και τα εγκαίνια της 60ης Έκθεσης, η οποία θα ανοίξει για το κοινό στις 11.00 το πρωί της ίδιας ημέρας, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στο Ca’ Giustinian, την έδρα της Μπιενάλε Βενετίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΤΗ ADRIANO PEDROSA

«Αυτή η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου του τίτλου και του πλαισίου της Έκθεσής μου, καθώς επικεντρώνεται σε καλλιτέχνες που έχουν ταξιδέψει και μεταναστεύσει μεταξύ Βορρά και Νότου, Ευρώπης και πέρα, και αντίστροφα. Υπό αυτή την έννοια, η επιλογή μου βασίζεται σε δύο εξαιρετικές, πρωτοπόρες γυναίκες καλλιτέχνιδες που είναι επίσης μετανάστριες και που ενσαρκώνουν με πολλούς τρόπους το πνεύμα του “Stranieri Ovunque—Foreigners Everywhere”: Στην Anna Maria Maiolino (Scalea, Ιταλία, 1942, ζει στο Σάο Πάολο, Βραζιλία), που μετανάστευσε από την Ιταλία στη Νότια Αμερική, πρώτα στη Βενεζουέλα και αργότερα στη Βραζιλία, όπου ζει σήμερα, και στην Nil Yalter (Κάιρο, Αίγυπτος, 1938, ζει στο Παρίσι, Γαλλία), μία Τουρκάλα που μετανάστευσε από το Κάιρο στην Κωνσταντινούπολη και τελικά στο Παρίσι, όπου εδρεύει».

Η ANNA MARIA MAIOLINO ΚΑΙ Η NIL YALTER ΣΤΗΝ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Οι καλλιτέχνιδες θα συμμετάσχουν και οι δύο στην Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης για πρώτη φορά το 2024: η Maiolino θα παρουσιάσει ένα νέο έργο μεγάλης κλίμακας που συνεχίζει και ξεδιπλώνει τη σειρά από γλυπτά και εγκαταστάσεις της σε πηλό. Η Yalter θα παρουσιάσει μια νέα αναδιαμόρφωση της καινοτόμου εγκατάστασής της “Exile is a hard job” σε συνδυασμό με το εμβληματικό έργο “Topak Ev”, τοποθετημένο στην πρώτη αίθουσα του Κεντρικού Περιπτέρου στο Giardini.

Πηγή: La Biennale di Venezia

Διαβάστε επίσης:

60η Μπιενάλε Βενετίας: Η διεθνής έκθεση “Stranieri Ovunque – Foreigners Everywhere” ανοίγει στις 20 Απριλίου