Ο Χρυσός Δράκος του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου παρουσιάζεται στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», στο Κτίριο Τσίλλερ

του Εθνικού Θεάτρου.  

Πέντε πρόσωπα διηγούνται μια παράξενη πολύπτυχη ιστορία, με επίκεντρο το ασιατικό εστιατόριο «Ο Χρυσός Δράκος», κάπου στην κεντρική Ευρώπη. Με φόντο τον καταιγισμό εξωτικών παραγγελιών και με γρήγορες εναλλαγές εικόνων, ξετυλίγονται μπροστά μας στιγμές από τη ζωή δεκαεπτά ανθρώπων μιας σύγχρονης πολυεθνικής κοινωνίας, που ζουν και εργάζονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλον.

Στο κέντρο της ιστορίας, ένας νεαρός Κινέζος που υποφέρει από πονόδοντο και η μικρή αδελφή του που, χωρίς να το γνωρίζει, ζει φυλακισμένη μερικά μέτρα μακριά του.

Στο καινούριο έργο του πιο γνωστού και πολυπαιγμένου σύγχρονου Γερμανού συγγραφέα Ρόλαντ Σίμελπφενιχ, που βραβεύτηκε φέτος σε δύο μεγάλα γερμανικά φεστιβάλ, οι πέντε ηθοποιοί αφηγούνται, σχολιάζουν και υποδύονται πολλαπλούς χαρακτήρες, συνθέτοντας με χιούμορ και απλότητα ένα ψηφιδωτό από ζωές που τέμνονται και έχουν ως κοινό παρονομαστή τη σιωπηλή κραυγή του ανθρώπου στη σύγχρονη κοινωνία: «Μακάρι να ήμουν κάποιος τελείως διαφορετικός από αυτόν που είμαι».

Οι σαράντα οκτώ σύντομες σκηνές μιλούν για το Πεπρωμένο, το Χρόνο, τον Έρωτα, τη Μοναξιά, τη Μετανάστευση. Η νεαρή ανερχόμενη σκηνοθέτης Κατερίνα Ευαγγελάτου επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο, έχοντας ως συνεργάτες πέντε σημαντικούς πρωταγωνιστές.

Η μετάφραση επιχορηγείται από το Goethe – Institut Athen.

Συντελεστές

Μετάφραση Ρούσα Δάλλα
Σκηνοθεσία Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά – κοστούμια Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου
Μουσική Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης
Δραματολόγος παράστασης Έλενα Καρακούλη
Βοηθός σκηνοθέτη Κλεοπάτρα Μάρκου
Βοηθός σκηνογράφου -ενδυματολόγου Αγγελική Μάνθου

Διανομή

Ο νεαρός άνδρας Νικόλας Αγγελής
Η γυναίκα πάνω από 60 Φιλαρέτη Κομνηνού
Ο άνδρας Δημήτρης Παπανικολάου
Η νεαρή γυναίκα Εύη Σαουλίδου
Ο άνδρας πάνω από 60 Νίκος Χατζόπουλος