Με λένε Χαρά. Σιχαίνοµαι τα φουστάνια, το µπρόκολο µου βροµάει, τα τσιµπιδάκια στα µαλλιά είναι σκέτος µπελάς. Η µαµά λέει: «Φέρσου ΚΑΝΟΝΙΚΑ, όπως όλα τα κορίτσια, αγάπη µου!». Ο Ορέστης, ο κολλητός µου, λέει: «Δεν είσαι τόσο όµορφη όσο η Χρύσα!». Εγώ λέω: «Τα κορίτσια πρέπει να κάνουν ακριβώς ό,τι τα αγόρια…». Μεγάλο µπέρδεµα δηλαδή…

Τι συµβαίνει στη ζωή ενός κοριτσιού που έχει αποφασίσει να διαφέρει από τα άλλα κορίτσια της ηλικίας του; Πόσο εύκολα θα καταφέρει να αποδεχτεί τον εαυτό του σε µια κοινωνία όπου τα κοινωνικά πρότυπα καθορίζουν τη ζωή µας; Πότε θα έρθει η ώρα για τον δικό της µοναδικό χορό; Τον Χορό της Χαράς;

Λίγα λόγια για τη σειρά

Η νέα αυτή σειρά σύγχρονης λογοτεχνίας απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 8 έως 12 ετών. Αξιόλογοι, βραβευμένοι συγγραφείς γράφουν για θέματα σύγχρονα και επίκαιρα, πιάνοντας τον παλμό της εποχής και τους προβληματισμούς των νέων παιδιών. Οι χαρακτήρες, με τους οποίους μπορούν εύκολα να ταυτιστούν, κυνηγούν τα όνειρά τους, αναμετρώνται με τις δυνάμεις τους, πέφτουν αλλά βρίσκουν τη δύναμη να σηκωθούν, κάνουν ένα βήμα πιο πέρα, ένα βήμα πιο μακριά αλλά πιο κοντά στον εαυτό τους. Θέλουν να ανήκουν κάπου, ή απλά να εκφραστούν, μακριά από επιδόσεις, πρέπει και συμβάσεις.

Με αφορμή μια δραστηριότητα (σκέιτμπορντ, μουσική, χορός, θέατρο, ομαδικά αθλήματα, πρωταθλητισμός, γκράφιτι, βιντεοπαιχνίδια, επιστήμες, ποδήλατο, πολεμικές τέχνες, οποιαδήποτε μορφή έκφρασης και δημιουργίας με την οποία ασχολούνται τα σημερινά παιδιά) ξεδιπλώνονται μοντέρνες ιστορίες, εκτιμώνται αξίες, βρίσκονται λύσεις. Ευγενής άμιλλα, σεβασμός, αυτοθυσία, πίστη στο όνειρο, σχέσεις στο σχολείο ή την οικογένεια, φιλία, υπέρβαση, ενσυναίσθηση είναι μερικά μόνο από τα θέματα που πραγματεύεται η σειρά. Με σεβασμό στη διαφορετικότητα που στην πραγματικότητα είναι η μοναδικότητά τους.

Η συγγραφέας

Η Κατερίνα Ανωγιαννάκη είναι παιδαγωγός προσχολικής αγωγής, απόφοιτη του ΤΕΙ Αθηνών, με ειδίκευση στην Παιδαγωγική Θεάτρου. Ολοκλήρωσε με επιτυχία το ετήσιο πρόγραμμα Παιδοψυχολογίας – Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και το πρόγραμμα ΕΚΠΑ «Συμβουλευτική ζεύγους και οικογένειας» και «Διαζύγιο – Τρόποι αντιμετώπισης». Από το 1998 εργάζεται με ομάδες παιδιών και ενηλίκων, σχεδιάζοντας και εμψυχώνοντας σεμινάρια επιμόρφωσης πάνω σε θέματα εκπαίδευσης με κύριο άξονα την τέχνη. Έχει εργαστεί ως παιδαγωγός στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών και έχει διδάξει στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθιηνών.

Το 2012 διασκεύασε και σκηνοθέτησε την παράσταση για παιδιά «Μια Κυριακή του Απρίλη», βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Άλκης Ζέη, και το 2016 τη βρεφική παράσταση «Αυτό». Το 2017 ίδρυσε το Εργαστήρι Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής «Ροδάκινο» μαζί με τον ψυχολόγο Γιώργο Παραδείση, με στόχο την ανάπτυξη μιας προσέγγισης του ανθρώπου που συνδυάζει την παιδαγωγική και την ψυχολογία (www.teamrodakino.com). Συνεργάζεται με παιδικούς σταθμούς στο κομμάτι της συμβουλευτικής και της εποπτείας παιδαγωγικής ομάδας και πραγματοποιεί σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και γονέων. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα εκπαιδευτικά βιβλία της Ένα δέντρο για τις 4 εποχές του χρόνου – Σχέδια εργασίας για την προσχολική εκπαίδευση και Γνωρίζω το σώμα μου μέσα από την τέχνη: Γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία – Σχέδια εργασίας για την προσχολική εκπαίδευση, καθώς και τα παιδικά Ο Πρίγκιπας Μισός, Χωρίς παπούτσια.

Η εικονογράφος

Η Πετρούλα Κρίγκου γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Fine arts στη Μεγάλη Βρετανία στο Kent Institute of Art & Design και στο Κingstone University. Στην Αγγλία δημιούργησε τα πρώτα διαδραστικά έργα και τις πρώτες εικονογραφήσεις της με θέμα τη πόλη και την επικοινωνία. Γυρνώντας στην Ελλάδα αποφοίτησε από τον Akto εικαστικών τεχνών. Εκεί άρχισε να ασχολείται με τη δημιουργία εγκαταστάσεων και ζωγραφικών έργων. Επίσης είναι ιδρύτρια της δημιουργικής ομάδας Little rocks, η οποία δραστηριοποιείται στο δημιουργικό upcyling: τη διαδικασία μετατροπής άχρηστων στοιχείων και υλικών σε εφαρμοσμένα αντικείμενα και έργα τέχνης. Σήμερα συνεχίζει να ασχολείται με την εικονογράφηση και τα εικαστικά.