Ο Χάρης Βλαβιανός, ο Ιανός και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 20:30 στην παρουσίαση του βιβλίου «Πλατωνικοί διάλογοι ή γιατί στο σπήλαιο κάνουν όλοι πάρτι».

Παρουσιάζουν το βιβλίο και συνομιλούν με τον συγγραφέα οι:

Ορφέας Απέργης, ποιητής
Άννα Γρίβα, συγγραφέας
Γιώργος Τσακνιάς, ιστορικός, συγγραφέας

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αυτό είναι µια σειρά από ιλαροτραγικούς «διαλόγους» ανάµεσα σε συζύγους, εραστές, φίλους, ή και αγνώστους, που υπογραµµίζουν το πιο βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπινων σχέσεων: την αδυναµία ουσιαστικής επικοινωνίας, η οποία καθιστά τη ζωή µας µια διαρκή «κωµωδία παρεξηγήσεων». Το σπήλαιο του Πλάτωνα µετατρέπεται σε αρένα, από την οποία κανείς δε θέλει να δραπετεύσει. Το πάρτι θα κρατήσει ως το τέλος: ώσπου οι πρωταγωνιστές να παραιτηθούν από κάθε προσπάθεια να συλλάβουν το νόηµα των πραγµάτων – και ο αναγνώστης, χαµογελώντας µάλλον συνένοχα, να κλείσει το βιβλίο.

Χάρης Βλαβιανός

Ο Χάρης Βλαβιανός γεννήθηκε στη Ρώµη το 1957. Σπούδασε Οικονοµικά και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήµιο του Μπρίστολ και Ιστορία και Πολιτική Θεωρία στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. Η διδακτορική του διατριβή µε τίτλο Greece 1941-1949: From Resistance to Civil War κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Macmillan. Έχει εκδώσει δώδεκα ποιητικές συλλογές, µε πιο πρόσφατες τις συλλογές Αυτοπροσωπογραφία του λευκού (2018 · Κρατικό Βραβείο Ποίησης, Βραβείο της Ακαδηµίας Αθηνών, Βραβείο του περιοδικού «Ο Αναγνώστης», Βραβείο Public), Σονέτα της συµφοράς (2011 – υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης), Διακοπές στην πραγµατικότητα (2009 – Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω»), καθώς και τρεις συλλογές δοκιµίων, Ο άλλος τόπος (1994), Ποιον αφορά η ποίηση; Σκέψεις για µια τέχνη περιττή (2007) και, από κοινού µε τον Χρήστο Χρυσόπουλο, το Διπλό όνειρο της γραφής (2010). Τον Νοέµβριο του 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Η ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας σε 100 χαϊκού: από τους Προσωκρατικούς έως τον Ντερριντά, το 2014 το αυτοβιογραφικό «µυθιστόρηµα» Το αίµα νερό, το 2016 µια µελέτη της προσωπικότητας του Γερµανού δικτάτορα µε τίτλο Το κρυφό ηµερολόγιο του Χίτλερ και το 2020 ο δραµατικός µονόλογος Τώρα θα µιλήσω εγώ, µε αφηγήτρια την αδελφή του συγγραφέα. Το 2022 κυκλοφόρησε το έργο του Πλατωνικοί διάλογοι ή γιατί στο σπήλαιο κάνουν όλοι πάρτι. Έχει µεταφράσει έργα κορυφαίων Αµερικανών και Ευρωπαίων ποιητών, όπως των Walt Whitman, Ezra Pound, T.S. Eliot, John Ashbery, William Blake, Zbigniew Herbert, Fernando Pessoa, E. E. Cummings, Michael Longley, Wallace Stevens, Anne Carson και Louise Glϋck. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν η µετάφρασή του της Άγονης γης του T.S. Eliot, έργου εµβληµατικού στην εξέλιξη της σύγχρονης ποίησης, µια επιλογή 160 ποιηµάτων της κορυφαίας Αµερικανίδας ποιήτριας Emily Dickinson (Αυτό είναι το γράµµα µου στην Οικουµένη) και η τελευταία συλλογή (Χειµωνιάτικες συνταγές για την κοινότητα) της βραβευµένης µε το Νόµπελ λογοτεχνίας Louise Glϋck. Ποιήµατά του έχουν µεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και έργα του έχουν εκδοθεί σε Αγγλία, Γαλλία, Γερµανία, Σουηδία, Ολλανδία, Ισπανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουµανία και Κίνα. Διευθύνει το περιοδικό Ποιητική. Διδάσκει Ιστορία και Πολιτική Θεωρία στο Αµερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και Δηµιουργική Γραφή στο ΕΑΠ. Είναι σύµβουλος εκδόσεων στις Εκδόσεις Πατάκη. Για τη συµβολή του στην προώθηση των ιταλικών γραµµάτων στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δηµοκρατίας τον τίµησε µε τον τίτλο του «Ιππότη των Γραµµάτων και των Τεχνών» και η Εταιρεία Dante Alighieri της Ρώµης µε το «Παράσηµο Δάντης».