Ο τρομπετίστας και συνθέτης Wallace Roney είναι ένας τζάζμαν που στη μουσική του ισορροπεί απόλυτα κάθε έννοια «μοντερνισμού» ή «παράδοσης» δίνοντάς μας πάντα έργα που αντλούν από την πλούσια κληρονομιά της jazz αλλά έχουν ως αντίκρισμα στο παρόν και στο μέλλον της. Μέσα από τις πλούσιες και βαθιές ρίζες αυτής της μουσικής έχει χαράξει τον δικό του δρόμο ως ένας από τους πιο εξέχοντες μουσικούς της σύγχρονης jazz.

Ο Roney αναδείχθηκε μέσω των θρυλικών Jazz Messengers του Art Blakey και λόγω του γεγονότος πως από την αρχή ήταν ο πιο άμεσος «διάδοχος» του Miles Davis, από πολύ μικρή ηλικία έγινε περιζήτητος sideman στην αμερικάνικη jazz σκηνή. Τα βραβεία και οι διακρίσεις όπως και οι συνεργασίες με όλα τα μεγάλα ονόματα έρχονταν η μία μετά την άλλη στη δεκαετία του ’80 με αποτέλεσμα ο Miles να του δώσει επίσημα τη σκυτάλη της διαδοχής σε μια ιστορική συναυλία στο φεστιβάλ του Μοντρέ το 1991. Όμως ο Wallace Roney στην πορεία του αναπτύσσει τον δικό του τρόπο σε όλα τα εκφραστικά πεδία της τζαζ, στις mainstream μπαλάντες, στο εκρηκτικό post-bop, στο ιδιαίτερο jazz funk ή οπουδήποτε τον οδηγεί η προσωπική του εκφραστική.

Η εκλεκτή δισκογραφία του από τα μέσα των ‘80’s ως τις μέρες μας τον κατατάσσει αναμφίβολα ανάμεσα στους σύγχρονους jazz giants. Το παίξιμό του εμβαθύνει απόλυτα μέσα στις μπαλάντες και βγάζει από μέσα τους κάθε συναίσθημα και κάθε συγκινησιακή διάσταση που κρύβουν. Και στα γρήγορα κομμάτια, με αυθεντικό hard bop ύφος και ήθος, ο Wallace Roney είναι απαράμιλλος με αποτέλεσμα αυτός ο σύγχρονος…“Man With The Horn” να κοσμεί την jazz δισκογραφία σε πάνω από 250 δίσκους – δικούς του ή άλλων.

Mε το εξαιρετικό του κουϊντέτο, που περιλαμβάνει στην περιοδεία αυτή ανάμεσα σε άλλους και τον θρυλικό μπασίστα Curtis Lundy (χρόνια συνεργάτη της Betty Carter), o σπουδαίος Roney μας επισκέπτεται για 5η φορά μέσα στη μακρόχρονη καριέρα του.

Παίζουν:

Wallace Roney: trumpet
Oscar Williams II: piano
Emilio Modeste: tenor sax
Curtis Lundy: contrabass
Eric Allen: drums

Φωτογραφία: © Silvio Tanaka