Ο 76χρονος γίγαντας του ευρωπαϊκού κινηματογράφου Βιμ Βέντερς ετοιμάζει μια νέα ταινία για το «Tokyo Toilet art project», ένα έργο πολεοδομικής ανάπλασης στο οποίο διάσημοι αρχιτέκτονες μεταμορφώνουν σε έργα τέχνης 17 μάλλον βαρετές τουαλέτες στην περιοχή Σιμπούγια.

Μια από αυτές, εξοπλισμένη με χρωματιστούς και διαφανείς θαλάμους που γίνονται αδιαφανείς όταν κλείνει η πόρτα και μια άλλη διακοσμημένη με ξύλινα πάνελ που δημιούργησε ο αρχιτέκτονας του Ολυμπιακού Σταδίου, Κένγκο Κούμα.

Όλες αυτές οι νέες εγκαταστάσεις έχουν δωρεάν είσοδο, είναι προσβάσιμες σε άτομα που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια και διατηρούνται πάντα καθαρές από μια ομάδα εργαζομένων συντήρησης.

«Υπάρχει κάτι πολύ ιαπωνικό σε αυτή την ιδέα, σε όλο αυτό το ντεκόρ. Σχεδόν νομίζω ότι είναι μια ουτοπική ιδέα», δήλωσε ο Βιμ Βέντερς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.

«Η τουαλέτα είναι ένα μέρος όπου όλοι είναι ίδιοι. Δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, δεν υπάρχουν γέροι και νέοι, όλοι είναι μέρος της ανθρωπότητας».

Ο σκηνοθέτης είπε ότι τον προσέγγισαν οι διοργανωτές του έργου, οι οποίοι τον ενέπνευσαν για να κάνει την ταινία που συγκεντρώνει τέσσερις αφηγήσεις με τον διάσημο Ιάπωνα ηθοποιό Κότζι Γιακούσο στον ρόλο ενός καθαριστή.

«Λατρεύω την αρχιτεκτονική. Σε μια άλλη ζωή, σίγουρα θα ήθελα να γίνω αρχιτέκτονας», εξομολογήθηκε ο Βιμ Βέντερς, ο οποίος είπε ότι ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος που συνεργάστηκε με τον διάσημο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Ταντάο Άντο που συνέβαλε στο πρότζεκτ κατασκευάζοντας μια αστραφτερή κυκλική κατασκευή με μια λεπτή επίστρωση που επιτρέπει στον αέρα να περνά. «Χάρηκα τόσο πολύ όταν είδα την τουαλέτα του, πώς δούλευε με το φως… Σκέφτηκα, ότι είναι ένα πολύτιμο μέρος», είπε ο σκηνοθέτης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ