Όταν το όνειρο συναντά την πραγματικότητα και χαράσσεται ο δρόμος της ζωής, ο άνθρωπος μπορεί να καθορίσει το προκαθορισμένο. Να βρει την Ειμαρμένη και να την οδηγήσει στη δική του πορεία. O «Βασιλιάς Ύπνος» αναδεικνύει καινούργια ερωτήματα και μέσα από ένα σουρεαλιστικό, ονειρικό ταξίδι σε μέρη όπου η παράδοση συναντά τον 21ο αιώνα, μας δίνει τις απαντήσεις.

Το ομώνυμο παραδοσιακό παραμύθι της λαογράφου, Μαριάννας Καμπούρογλου, που γράφτηκε στην Αθήνα του 19ου αιώνα, αναβιώνει από τις 23 Οκτωβρίου 2016 στο Σύγχρονο Θέατρο από τον σκηνοθέτη Γρηγόρη Χατζάκη και έρχεται για να ενώσει τις ηλικίες και να φέρει κοντά μικρούς και μεγάλους μέχρι τον Απρίλιο 2017.

«Ήρθες, ύπνε. Καλώς ήρθες!

Πάρε το σκαμνί και κάτσε,

ώς να γνέσω να ξεγνέσω

και τ’ αδράχτι να γεμίσω,

κι ύστερα να κοιμηθούμε

και να σφιχταγκαλιαστούμε.»

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ

H κοπέλα στο φτωχικό επαρχιακό σπίτι, δυσκολεύεται να κοιμηθεί και νανουρίζει τον εαυτό της. Στο  παλάτι δίπλα στο σπίτι της, ο πρίγκιπας, με το ιδιαίτερο όνομα «Ύπνος», βαριέται. Τα βράδια, που κάνει διάλειμμα από την αγαπημένη του παιχνιδομηχανή, ανεβαίνει τους γύρω λόφους να φτιάξει νέους αστρικούς σχηματισμούς.

Η βασίλισσα και μητέρα του Ύπνου που απορεί με την απροθυμία του να βρει νύφη, πιστεύει πως κάποια συναντά κρυφά τα βράδια που λείπει. Έτσι, εκείνη κατεβαίνει στο χωριό, ψάχνοντας το σπίτι που μπορεί να βρίσκεται ο γιος της. Κι έτσι τα βράδια το παλάτι μένει άδειο.

Ένα βράδυ η βασίλισσα περνάει έξω από το σπίτι της κοπέλας που τραγουδά στον εαυτό της μία πρόσκληση…ένα κάλεσμα στον ύπνο να ‘ρθει να τη βρει. Η βασίλισσα πεπεισμένη πως το τραγούδι απευθύνεται στο γιο της Ύπνο, αρχίζει να γεμίζει την κοπέλα με πολυτελή προικιά. Η κοπέλα όμως, δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Ο Ύπνος κοιτάζει τ’ άστρα. Κι όσο ο καθένας κοιμάται «τον ύπνο του δικαίου», η ιστορία τους χτίζεται σιγά σιγά μέσα από όνειρα, πραγματικότητα και ό,τι υπάρχει ανάμεσά τους.

*Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες

Συντελεστές:

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης

Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη

Κοστούμια: La Reina

Μουσική: Βύρων Κατρίτσης

Κίνηση: Μαρία Καραγεώργου

Παίζουν:

Κατερίνα Αντζουλάτου

Άννα Κολιοφώτη

Νίκος Πλυτάς

Κλεοπάτρα Τολόγκου

Φωτογραφίες: Στυλιανός Παπαρδέλας

Γραφιστική Επιμέλεια: Michelangelo Bevilacqua

Δημόσιες Σχέσεις: Μάρσια Βλέτσα & Νίκος Παπανάγνου

Παραγωγή: Σύγχρονο Θέατρο