Η έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» έγινε με τον καλύτερο τρόπο: Πλήθος κόσμου περίμενε από νωρίς το απόγευμα να δει τον αγαπημένο σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας, Jo Nesbo (Τζο Νέσμπο), ο οποίος έφτασε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για μία μοναδική εμφάνιση που αντάμειψε το αναγνωστικό του κοινό, το οποίο γέμισε το Θέατρο Ολύμπια.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Ολύμπια, Olivier Descotes τον συνόδεψε στο κοινό του που αδημονούσε για την παρουσία του.

Χαλαρός, προσιτός και γεμάτος εκπλήξεις, ο Νορβηγός συγγραφέας μίλησε για όλα: για την αστυνομική λογοτεχνία, τη συγγραφή, τη ζωή, τη μοναξιά, την κλιματική κρίση, τα ταξίδια και… την Κάλυμνο!

Το κοινό, που περίμενε υπομονετικά από νωρίς στην ατέλειωτη ουρά της Ακαδημίας και της Ιπποκράτους για να εξασφαλίσει το πολυπόθητο δελτίο εισόδου και κατέκλυσε τον χώρο του θεάτρου, υποδέχτηκε τον ροκ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας με το θερμότερο χειροκρότημα. Στη σκηνή τον καλωσόρισαν ο συγγραφέας Δημήτρης Σίμος και η ποιήτρια και μεταφράστρια πολλών βιβλίων του, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.

Η κουβέντα ξεκίνησε με τον Δημήτρη Σίμο να ρωτά τι έχει αλλάξει στον Jo Nesbo ως συγγραφέα και ως άνθρωπο τα τελευταία δέκα χρόνια. Εκείνος εκμυστηρεύτηκε ότι, αν και δεν διαβάζει προηγούμενα βιβλία του, διάβασε πρόσφατα το πρώτο του, τη Νυχτερίδα, και συνειδητοποίησε ότι δεν έχει αλλάξει και πολύ ούτε ο ίδιος ούτε ο ήρωάς του, ο Χάρι Χόλε.

Σε αυτό το φιλικό και ευχάριστο κλίμα ξετυλίχτηκε η κουβέντα και, μεταξύ άλλων, ο Νορβηγός συγγραφέας αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση, λέγοντας ότι είναι ο δικός μας πρώτος ή δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Τόνισε ότι στις μέρες μας χρειαζόμαστε περισσότερη γνώση και απαντήσεις σε καίρια θέματα που αφορούν το μέλλον μας.

«Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο το non fiction από τη μυθοπλασία. Η πραγματικότητα είναι αρκετά τρομακτική από μόνη της».

Έκανε λόγο και για τα ταξίδια του, τα παλιότερα και τα τωρινά, και για την ανεξάντλητη περιέργειά του για το διαφορετικό· για το πώς αυτή η τάση του να ανακαλύπτει νέα μέρη, ανθρώπους, διαφορετικές ζωές συγκλίνει και με την αγάπη του για τη συγγραφή αλλά και τη μουσική. «Το να γράφεις ιστορίες είναι σαν να προσκαλείς τους ανθρώπους σε ένα ταξίδι» είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ο Δημήτρης Σίμος ζήτησε τη συμβουλή του σχετικά με τη συγγραφή και την αστυνομική λογοτεχνία, ο Nesbo, με το γνωστό του χιούμορ και απευθυνόμενος στο κοινό, απάντησε:

«Όπως είχε πει και ο Ερρίκος Ίψεν, “κάτσε κάτω και μείνε εκεί”. Ξεκινήστε να γράφετε. Μην περιμένετε την έμπνευση. Απλώς αρχίστε να γράφετε. Να γράψετε πρώτα την κακή πρόζα για να φύγει από τη μέση».

«Μα πού μπορούμε να βρούμε τον Nesbo;» αναρωτιούνται συχνά πολλοί από τους θαυμαστές του. Ο ίδιος παραδέχτηκε στη χθεσινή εκδήλωση ότι προτιμά να μην έχει πολύ στενές επαφές με τους αναγνώστες, γιατί για τον ίδιο η ιστορία είναι το αφεντικό και, αν δώσει περισσότερη προσοχή σε εκείνους, θα είναι σαν να απατά τη «γυναίκα του», το αφεντικό του, δηλαδή την ιστορία.

Στη βαρύτητα που έχει η εκάστοτε ιστορία αναφέρθηκε και όταν τον ρώτησαν για τον Χάρι Χόλε, έναν από τους πλέον διάσημους λογοτεχνικούς ήρωες του αστυνομικού παγκοσμίως: «Η ιστορία είναι το αφεντικό. Ο Χάρι είναι ο χαρακτήρας που ακολουθεί τον ρυθμό της. Είναι σαν ένας ήρωας τραγωδίας. Η ιστορία έχει τη δική της βαρύτητα, τη δική της ροπή».

Σχολιάζοντας τον εμβληματικό επιθεωρητή του, πρόσθεσε ότι είναι ο αγαπημένος του χαρακτήρας και πως πάντα επιστρέφει σε εκείνον, αλλά είναι σαν τον φίλο που περνάς μαζί του ένα Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα δεν θες να του μιλήσεις στο τηλέφωνο! Όλοι στην αίθουσα ξέσπασαν σε γέλια κατανοώντας πλήρως τι εννοούσε, αφού γνωρίζουν καλά τον Χάρι.

Η συζήτηση εμπλουτίστηκε και με τη συμμετοχή του κοινού και έγινε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, αφού ο Nesbo έριξε τη βόμβα: Ετοιμάζει το Βασίλειο II! Δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά αυτό ήταν αρκετό για να κεντρίσει το ενδιαφέρον.

«Μήπως πιέζεται για να γράφει;» τον ρώτησε μια αναγνώστρια από το κοινό και ο Νορβηγός συγγραφέας έκλεισε την κουβέντα με την πιο προσωπική του απάντηση: «Δεν πιέζομαι για να γράψω. Αντιθέτως, η γραφή είναι για μένα εσωτερικό κίνητρο».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Jo Nesbo συνάντησε έναν προς έναν τους παρευρισκόμενους για να τους υπογράψει το αγαπημένο τους βιβλίο, ώστε να έχουν μαζί τους πάντα κάτι που να τους θυμίζει αυτή τη βραδιά.

Η επιτυχημένη εκδήλωση ήταν των Εκδόσεων Μεταίχμιο, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Αθήνα και του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων.

Διαβάστε επίσης: 

Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»: Το πρόγραμμα για την περίοδο 2023 – 2024