Ένα απαράμιλλο επίτευγμα κινηματογράφησης που δίνει άλλη έννοια στην ταινία δράσης, μια περιπέτεια γυρισμένη από τη σκοπιά ενός τυφλού ανθρώπου με πείσμα ικανό να αλλάξει τη μοίρα του δικού του Τιτανικού, να προσπεράσει τα παγόβουνα και να οδηγηθεί στη λύτρωση, πλάι στη δική του αγαπημένη.

Σύνοψη

Ο Γιάκο είναι τυφλός και ανάπηρος, προσκολλημένος στο αμαξίδιό του. Είναι ερωτευμένος με τη Σίρπα. Καθώς μένουν σε διαφορετικά μέρη, δεν έχουν συναντηθεί ποτέ, αλλά βρίσκονται κάθε μέρα χρησιμοποιώντας τα κινητά τους. Όταν η Σίρπα ταράζεται από κάποια σοκαριστικά νέα, ο Γιάκο αποφασίζει κατευθείαν να πάει να τη βρει, παρά την κατάστασή του. Χρειάζεται απλώς τη βοήθεια πέντε αγνώστων σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής, ανάμεσα στον ίδιο και σε εκείνη. Τι μπορεί να πάει στραβά;

“Μην ξεχνάς ποτέ να ονειρεύεσαι, αυτό είναι το θεμέλιο. Τίποτα δεν θα συμβεί αν δεν τολμήσεις να ονειρευτείς. Και μην αναβάλλεις κάτι για αργότερα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Η ζωή είναι εδώ και τώρα”. –Πέτρι Ποϊκολάινεν

Σημείωμα σκηνοθέτη

Από το πουθενά, επικοινώνησε μαζί μου ένας φίλος από τον στρατό. Είχαμε να μιλήσουμε πάνω από δύο δεκαετίες, αλλά κάποτε είχαμε παίξει μέχρι και στο ίδιο θεατρικό, στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση της Τάξης Αξιωματικών μας. Στο μήνυμά του, ο Πέτρι μού είπε ότι παρακολουθούσε την καριέρα μου και σκεφτόταν γελώντας πως ήδη από τότε, φώναζα ότι θα γίνω σκηνοθέτης. Εκείνος μου έλεγε ότι η δουλειά των ονείρων του ήταν η υποκριτική. Τώρα, 24 χρόνια μετά, ο Πέτρι μού είπε ότι αποφοίτησε από την Ακαδημία Θεάτρου και έβγαζε τα προς το ζην ως επαγγελματίας ηθοποιός, μέχρι που διαγνώστηκε με επιθετική σκλήρυνση κατά πλάκας. Η ΣΚΠ του ήταν ασυνήθιστα επιθετική και τώρα ήταν τυφλός και δεμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Σοκαρίστηκα, φυσικά, αλλά πολύ σύντομα τον ρώτησα αν ήθελε ακόμα να παίξει. Παραδέχτηκε ότι εξακολουθούσε να είναι το όνειρό του, και υποσχέθηκα να του γράψω έναν ρόλο σε μια ταινία μικρού μήκους. Λοιπόν, η ταινία μικρού μήκους εξελίχθηκε σε μεγάλου μήκους και ο ρόλος του σε πρωταγωνιστικό.

Από την αρχή του πρότζεκτ, ήταν ξεκάθαρο ότι η ταινία δεν θα ήταν ένα ντοκιμαντέρ για έναν εκτός μάχης ηθοποιό. Αυτό που ήθελα ήταν να δουλέψω με τον Πέτρι, έναν ηθοποιό που τυχαίνει να είναι τυφλός και δεμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο κύριος χαρακτήρας έχει την ίδια ασθένεια με τον Πέτρι, αλλά το σενάριο είναι φανταστικό. Ως αφηγητής, έχω εμμονή να βρίσκω νέες οπτικές γωνίες. Με τη βοήθεια του Πέτρι βρήκα τη σκοπιά των τυφλών και των ατόμων με αναπηρία. Έχω δει πολλές ταινίες όπου ο κύριος χαρακτήρας είναι με κάποιο τρόπο τραυματισμένος, αλλά δεν έχω δει ούτε ένα πλάνο από τη σκοπιά ενός τυφλού ατόμου. Θέλω να δώσω στο κοινό μια κινηματογραφική εμπειρία για το πώς είναι να είσαι τυφλός. Όλη η ταινία είναι γυρισμένη με κοντινά πλάνα. Ο κόσμος που περιβάλλει τον κύριο χαρακτήρα μας είναι θολός και απαλός, το πρόσωπο και τα χέρια του λειτουργούν ως σκηνικό της ταινίας. Παρακολουθώντας την ταινία, πρέπει να εμπιστεύεστε τα αυτιά σας – είναι δυνατόν να βασιστείτε σε ανθρώπους εάν δεν μπορείτε να δείτε τα πρόσωπά τους; Και γιατί ο τυφλός δεν ήθελε να δει τον Τιτανικό; Λοιπόν, ούτε εγώ τον έχω δει, και ο λόγος θα γίνει αρκετά ξεκάθαρος όταν παρακολουθήσετε την ταινία μας.

Τέμου Νίκι

Ο Τέμου Νίκι είναι ένας παραγωγικότατος και αυτοδίδακτος διακεκριμένος σκηνοθέτης, αλλά και γιος ενός χοιροτρόφου από τη Σύσμα της Φινλανδίας. “Ο Τυφλός που Δεν Ήθελε να Δει τον Τιτανικό” είναι η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του, ενώ η προηγούμενη με τίτλο “Ουστ!” (Nimby) στριμάρει στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας του Cinobo. Έχει επίσης σκηνοθετήσει περισσότερες από είκοσι ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έχουν διακριθεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως, και τρεις γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Σε συνεργασία με τον Γιάνι Πόσο, διευθύνει την It’s Alive Films, μια από τις πιο ενεργές εταιρείες παραγωγής στη Φινλανδία. Το στυλ του Νίκι μπορεί να περιγραφεί ως μια καλοπροαίρετη πλην αμείλικτη πολιτική σάτιρα της ανθρωπότητας. Δεν έχει δει ποτέ του τον Τιτανικό.

Ταυτότητα ταινίας

Ο Τυφλός που Δεν Ήθελε να Δει τον Τιτανικό / Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia /The Blind Man who Did not Want to See Titanic

Σενάριο / Σκηνοθεσία: Τέμου Νίκι
Παραγωγή: Γιάνι Πόσο, Τέμου Νίκι
Φωτογραφία: Σάρι Άαλτονεν
Μοντάζ: Γιούσι Σάντου
Ήχος: Σάμι Κίισκι, Χέικι Κόσι
Συμπαραγωγή: Πάσι Χάκιο, Νίνα Βίρτανεν
Πρωταγωνιστούν: Πέτρι Ποϊκολάινεν, Μαριάννα Μαϊγιάλα, Σαμούλι Γιάσκιο, Μάτι Όνισμα

Διάρκεια: 82′
Χώρα: Φινλανδία
Έτος Παραγωγής: 2021