Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο αφιερώματος τις πρώτες 4 Τετάρτες του Αυγούστου με τίτλο «Βραδιές Film Noir κάτω από το φως των αστεριών».

«Ο τρίτος άνθρωπος» (The Third Man)

Του Κάρολ Ριντ (Αγγλία, 1949, ασπρόμαυρη, 104’)

Με τους: Τζόζεφ Κότεν, Όρσον Γουέλς, Αλίντα Βάλι, Τρέβορ Χάουαρντ

Ο Χόλι Μάρτινς (Τζόζεφ Κότεν), ένας άνεργος συγγραφέας, φτάνει στην κατεστραμμένη μεταπολεμική Βιέννη την οποία βρίσκει σε απελπιστική κατάσταση εξαιτίας της πείνας και της μαύρης αγοράς. Εκεί αναζητεί τον πρώην συμμαθητή του, Χάρι Λάιμ (Όρσον Γουέλς), που του προσέφερε δουλειά, για να μάθει τελικά πως εκείνος σκοτώθηκε σε ένα παράξενο αυτοκινητικό ατύχημα. Και ενώ είναι έτοιμος να φύγει, αρχίζει να υποψιάζεται ότι ο θάνατος του Χάρι μπορεί και να μην ήταν ατύχημα αλλά δολοφονία. Γνωρίζει τους φίλους του, την κοπέλα του και έναν Άγγλο αστυνομικό επιθεωρητή και εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στην υπόθεση. Το μυστήριο μεγαλώνει καθώς φαίνεται ότι στον τόπο του ατυχήματος εκτός από τους δύο φίλους του Χάρι, υπήρχε και ένας τρίτος άνθρωπος, που ίσως είχε ρόλο-κλειδί στον περίεργο ατύχημα.

Μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του βρετανικού σινεμά η οποία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών και το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας.