Ο εκρηκτικός Tricky έρχεται ξανά στη χώρα μας για να χαρίσει στο φανατικό του κοινό την απίστευτη ενέργεια που εκλύει η επί σκηνής …

παρουσία του. Στην Αθήνα θα εμφανιστεί στο Gagarin 205 στις 22 Ιανουαρίου 2011, ενώ την ευκαιρία να τον δουν θα έχουν και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης (Σαββάτο 21 Ιανουαρίου) και της Πάτρας (Κυριακή 23 Ιανουαρίου).

Οι εμφανίσεις του Tricky πάντα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης τόσο πριν όσο και μετά. Η πρώτη επί ελληνικού εδάφους, στο Ρόδον το 1996, ήτανε μόνο η αρχή. Η μυσταγωγία που δημιουργεί αυτό το Knowle West Boy – το όνομα αυτό αντιπροσωπεύει τόσο τον τόπο γεννήσεως του όσο και τον τίτλο δισκογραφικής του δουλειάς – είναι μοναδική.

Ο ίδιος αν και ξεκίνησε την καριέρα του από την ίδια κολλεκτίβα που γέννησε τους Massive Attack και τους Soul II Soul αποφάσισε να ακολουθήσει δρόμους πιο σκοτεινούς.

Η δισκογραφική του παρουσία, εξάλλου, έχει καθαρά το “άρωμα” των δρόμων του Bristol και διακατέχεται από ένα «σκότος που εμψυχώνει, μία χαρμόσυνη μελαγχολία».

Το ντεμπούτο του “Maxinquaye”  παίρνει τον τίτλο του από το όνομα της μητέρας του Tricky η οποία αυτοκτόνησε όταν ο ίδιος ήταν μόλις 4. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος ο Tricky αποφεύγει τον χαρακτηρισμό trip-hop αν και όπως λέει «όσο πιο μακριά και να τρέξω (αυτός) είναι ακόμα εκεί».

Η τελευταία του δουλειά με τίτλο “Μixed Race” εξερευνά για άλλη μία φορά τον υπόκοσμο. Στο βίντεοκλίπ του πρώτου single o Tricky πρωταγωνιστεί ως μποξέρ τον οποίο απειλούν για να “ρίξει” τον αγώνα. Αλλά όπως και στην ζωή του, και στα live του, ο Tricky παραμένει μαχητής.

Οι εμφανίσεις του Tricky πάντα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης τόσο πριν όσο και μέτα.
Ομώς εκτός των αναμνήσεων που αφήνει χαραγμένες στο μυαλό του κοινού, αφήνει και άλλες στο μυαλό των διοργανωτών. Ιδού οι εντονότερες:

Στο Ρόδον το 1996, η όποια εμφάνιση του αποκαλείται συνομωτικά από όσους παρέστησαν ως «εκείνη ή συναυλία», ζητάει από τον φωτιστή να σβήσει όλα σχεδόν τα φώτα στη σκηνή. Όσοι είχαν την τύχη να τον απολαύσουν τότε, θυμούνται μία σκοτεινή σκηνή με σχεδόν μόνο φως το τσιγάρο του Tricky να λαμπιρίζει για 3,5 ώρες.

Την ίδια χρονιά, λόγω ομίχλης στη  Θεσσαλονίκη ο Tricky πέρασε 8 ώρες στο αεροδρόμιο του Ελληνικού μαθαίνοντας σκάκι από υπάλληλο της διοργάνωσης. Έφτασε τελικά  στη συμπρωτεύουσα στις 23:00 και παρ’ όλη τη καθυστέρηση και την ταλαιπωρία ο Tricky έπαιξε για το κοινό του sold out Μύλου μέχρι τις 4 το πρωί!

Το 2008 στο Fuzz όλα τα ενσύρματα μικρόφωνα (του χώρου και τα δικά του) του προκαλούσαν ηλεκτρικό σοκ! Παραδόξως το φαινόμενο ποτέ δεν εκδηλώθηκε σε κανέναν άλλο, ούτε της ομάδας του Tricky ούτε του χώρου…

Για τις επερχόμενες εμφανίσεις του στην Ελλάδα έχει ζητήσει τα ακόλουθα: Ξενοδοχείο με 24ωρο γυμναστήριο, Σουίτα με κουζίνα και προσωπικό προπονητή μποξ.

Yποψιασμένοι εστιάτορες και όσοι ελπίζετε να τον πετύχετε να απολαμβάνει greek mousaka σε ταβερνάκι στην Ελλάδα θα απογοητευτείτε. Ο Tricky μαγειρεύει μόνος του τα γευματά του. Μάλιστα το Gagarin θα γίνει για λίγες ώρες εστιατόριο με master-chef τον ίδιο τον Tricky!

Στις  21,22 και 23 του Γενάρη λοιπόν θα βυθιστούμε στο σκοτεινό και ανήσυχο πνεύμα του Tricky και θα καταλάβουμε γιατί αυτός ο γεμάτος αντιθέσεις καλλιτέχνης είναι τόσο αγαπημένος στην Ελλάδα.

 

H Kafka θα ανοίξει το live του Tricky

Το iPod της Kafka (κατά κόσμον Κατερίνα Καφετζή) θέλει ο Tricky!


Η γνωστή, σε όσους ακουν ραδιόφωνο ή έστω έχουν καλό γούστο στη μουσική, διευθύντρια προγράμματος στον Εν Λευκώ και επιμελήτρια της μουσικής για την εκπομπή του Κων. Τζούμα θα ανοίξει το live του Tricky στο Gagarin 205 με επιλογές από την πλούσια συλλογή δίσκων της.


Μάλιστα ο Tricky της ζήτησε να ροκάρει οπότε ετοιμαστείτε…. Και ελάτε νωρίς…


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου – Principal Club Theater, Θεσσαλονίκη
Σαββάτο 22  Ιανουαρίου – Gagarin 205, Αθηνα
Κυριακή 23 Ιανουαρίου – Πολυχώρος Πολιτεία, Πάτρα