Ο Toumani Diabaté, ο αγαπημένος αφρικανός μουσικός έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με το κουαρτέτο του, την Κυριακή …

2 Δεκεμβρίου, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα αφρο-πολυστυλιστικών επιλογών από ολόκληρη τη διαδρομή του.

O Τουμανί Ντιαμπατέ γεννήθηκε το 1965, αλλά ουσιαστικά γεννήθηκε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια… Προέρχεταιαπό κάστα-οικογένεια μουσικών που μετράει 71 γενιές. Έχοντας την τέχνη στα γονίδιά του, άρχισε να παίζει κόρα στα πέντε του χρόνια. Κορυφαίος δεξιοτέχνης αυτού του εικοσιενάχορδου υπήρξε ο πατέρας του Σιντικί (1922-1996), ο αποκαλούμενος «Βασιλιάς της Κόρα», ένας δυτικοαφρικανικός θρύλος. Μεγάλωσε υπό τους ήχους μιας αρχέγονης κληρονομιάς αλλά και με τα ακούσματα της γενιάς του: Χέντριξ, ροκ, σόουλ, τζαζ…

Πρώτο του άλμπουμ με τον Σιντικί (1987) και πρώτος προσωπικός δίσκος την επόμενη χρονιά με τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική αποδοχή. Θα ακολουθήσουν άλλοι 12, δύο Γκράμμυ και αναρίθμητες εμφανίσεις. Είναι ο μουσικός που έκανε το όργανο παγκοσμίως γνωστό καθώς, διαδραστικά λειτουργώντας, συνεργάζεται με καλλιτέχνες φλαμένκο, μπλουζ, αρτ-ροκ, τζαζ, λάτιν, πάντα ανοιχτός και σίγουρος για τις ρίζες του που «…είναι πιο παλιές από τον Μπαχ».

Η ιδέα μιας σολιστικής εξέλιξης του πολυχόρδου ανήκει στον πατέρα του. Πάνω σε αυτό ο Τουμανί Ντιαμπατέ, στα 21 του, ηχογράφησε την κόρα – σόλο Kaira που ακόμη παραμένει δίσκος αναφοράς. Απόηχοι από το θερμό και ιδιωματικό «πατρικό» ύφος ανιχνεύονται στο παίξιμό του, χωρίς ποτέ όμως να έχει υπάρξει μαθητής του. Μόνο ακούγοντας… Έχει συνεργαστεί με φυσιογνωμίες όπως οι Roswell Rudd, Björk, Taj Mahal, Ballake Sissoko, Ali Farka Touré, Matt Groening (ο δημιουργός των Simpsons) κ.ά.

Η προσωπική του μπάντα, Symmetric Orchestra, με ευρωπαϊκά και αφρικανικά όργανα, απαρτίζεται από μουσικούς πολλών εθνοτήτων που αποτελούσαν τη μεσαιωνική αυτοκρατορία Μαντέ και το αρχαίο Μαλί ή «Μαλίνκε», που σημαίνει «ιπποπόταμος».

Toumani Diabaté Quartet
Toumani Diabaté: κόρα
Fode Kouyaté: ντραμς
Fanta Mady Kouyaté: κιθάρα
Mohamed Koita: μπάσο

Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192