Σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, μια νεαρή πριγκίπισσα ξεκινάει να κατακτήσει την καρδιά ενός άνδρα με «όπλο» της τον έρωτα, παραδίδοντάς του την καρδιά της και το θρόνο. Στο έργο οι χαρακτήρες ενδύονται και απενδύονται ρόλους, φύλα και συμπεριφορές για να φτάσουν είτε στον στόχο τους, είτε να προστατευτούν από τον εαυτό τους. Κατασκευάζουν προσωπεία και μεταμφιέζονται προκειμένου να είναι κοινωνικά αποδεκτοί. Αλλά πόσο ελεύθεροι είμαστε πίσω από μια μάσκα;

Η Λεωνιδία, η δυναμική πριγκίπισσα, μεταμφιέζεται σε άντρα για να βρεθεί κοντά στον Άγη, που ζει απομονωμένος στον κήπο του φιλόσοφου Ερμοκράτη.

Ο Ερμοκράτης και η αδελφή του Λεοντίνη, αναθρέφουν τον Άγη με τρόπο ώστε να μισεί τη Λεωνιδία, θεωρώντας την υπεύθυνη για τα δεινά που του έχει προκαλέσει το γένος της, μιας και εκείνος είναι ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου. Η Λεωνιδία, μαζί με την ακόλουθο της Κορίνα, στήνει ερωτικές παγίδες στους «φύλακες» του Άγη με σκοπό να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και να κατακτήσει την καρδιά του.

“Για τα μάτια μου τίποτα δεν απαντώ. Αυτά μπορούν να σας πουν ότι σας αγαπώ, αλλά εσείς δεν θα μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι σας το είπα εγώ”

 

Γραμμένη το 1732, η κωμωδία του Marivaux, διαδραματίζεται σε ένα μη συγκεκριμένο χρόνο της αρχαιότητας, στην Ελλάδα.

Σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, μια νεαρή πριγκίπισσα ξεκινάει, μεταμφιεσμένη σε άνδρα, να κατακτήσει την καρδιά ενός άνδρα με «όπλο» της τον έρωτα, παραδίδοντάς του την καρδιά της και το θρόνο. Στο έργο συναντάμε χαρακτήρες που ενδύονται και απενδύονται, φύλα και συμπεριφορές προκειμένου είτε να φτάσουν στον στόχο τους, είτε να προστατευτούν από τον ίδιο τους τον εαυτό. Κατασκευάζουν προσωπεία και μεταμφιέζονται προκειμένου να είναι κοινωνικά αποδεκτοί, κάτι που το συναντάμε και σήμερα. Αλλά πόσο ελεύθεροι μπορούμε να είμαστε πίσω από μια μάσκα;

Η Λεωνιδία, μια δυναμική πριγκίπισσα, μεταμφιέζεται σε άντρα για να βρεθεί κοντά στον Άγη, ο οποίος ζει από μικρό παιδί απομονωμένος στον κήπο του φιλόσοφου Ερμοκράτη. Ο Ερμοκράτης, μαζί με την αδελφή του Λεοντίνη, αναθρέφουν τον Άγη με τέτοιο τρόπο ώστε να μισεί τη Λεωνιδία, θεωρώντας την υπαίτια για τα δεινά που έχει προκαλέσει το γένος της, μιας και εκείνος είναι ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου που εκείνη κατέχει. Η Λεωνιδία, μαζί με την ακόλουθο της Κορίνα, στήνει ερωτικές παγίδες στους «φύλακες» του Άγη με σκοπό να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και να κατακτήσει την καρδιά του.

Η παράσταση ανεβαίνει με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους, διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική γλώσσα και ακουστική περιγραφή (A.D).

Συντελεστές

Μετάφραση στα Ελληνικά: Bένια Σταματιάδη
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαραβέλιας
Σκηνικά – Κοστούμια: Μάριος Ράμμος
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη
Μουσική: Άννα Παπαϊωάννου
Βοηθός Σκηνοθέτη – Χειρισμός Μουσικής: Κατερίνα Χριστοδουλίδου
Βοηθός Σκηνογράφου: Θάλεια Σακαλή
Φωτογραφίες: Γιαννης Καραμπάτσος, Φάνης Παυλόπουλος
Γραφιστική επιμέλεια: Έλλη Σάρρου
Οργάνωση Παραγωγής: Liminal, Χρίστος Παπαμιχαήλ, Κατερίνα Σαραντίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης):

Φένια Σχοινά
Αθηνά Σακαλή
Κωνσταντίνος Ρεπάνης
Nίκος Τσιμάρας
Αιμίλιος Αλεξανδρής
Hλιάνα Μπαφέρου
Φάνης Παυλόπουλος

Συντελεστές προσβασιμότητας

Ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ.: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου – Γιώργος Στάθης
Ακουστική περιγραφή – Υπερτιτλισμός: Κερασία Μιχαλοπούλου
Χειρισμός Υπερτίτλων: Χρίστος Παπαμιχαήλ