Ο «Θείος Βάνιας», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, η παράσταση που ξεχώρισε στη φετινή θεατρική περίοδο και απόσπασε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς, μετά από 60 συνεχόμενες soldout παραστάσεις -από την πρεμιέρα της μέχρι και σήμερα-, κλείνει τον επιτυχημένο κύκλο της στο Θέατρο Προσκήνιο, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Ο Θείος Βάνιας είναι ένα έργο στο οποίο ο Τσέχωφ με οξυδέρκεια, χιούμορ και συμπόνοια γράφει τέσσερις σκηνές/τέσσερις παρτίδες, στις οποίες συμπυκνώνει όλη την υπαρξιακή αγωνία και το ατελές της ανθρώπινης φύσης.

Αφορμή γι’ αυτό το ανέβασμα γίνεται ένα τραπέζι, ένας υπαρξιακός τόπος όπου τα πρόσωπα καταναγκασμένα να συνυπάρχουν ή σα ριγμένα από πάντα εκεί καλούνται να αναμετρηθούν με τη ματαίωση, τις ψευδαισθήσεις και να αποπειραθούν να συμφιλιωθούν με τη ζωή. Το τεράστιο αυτό τραπέζι ως αίθουσα πρωινού ή ως ένα παρατηρητήριο ζωής ή ως ένας τόπος που τα πρόσωπα ανεβαίνουν για να δοκιμάσουν τη διαφυγή τους από την καθημερινότητα ενώπιον των υπολοίπων “καλεσμένων”.

Τα πρόσωπα του Τσέχωφ, καθηλωμένα, καθισμένα περιμετρικά τρώνε βουλιμικά, πίνουν τσάι, παλεύουν να ξανανιώσουν και φαντασιώνονται την ομορφιά της ζωής σε μια χορογραφία των μικροπραγμάτων. Ένας ύμνος στη συμφιλίωση με το αδιέξοδο, κι ένας χορός ανθρώπων που προσπαθεί να απαλλαγεί από την επίπονη αναζήτηση της ουτοπίας.

Ταυτότητα παράστασης

Χρήστος Λούλης – Βάνιας
Ξένια Καλογεροπούλου – Μαρία Βασίλιεβνα
Μανώλης Μαυροματάκης – Σερεμπριακώφ
Θεοδώρα Τζήμου – Έλενα Αντρέεβνα
Ηρώ Μπέζου – Σόνια
Φιντέλ Ταλαμπούκας – Άστρωφ
Μαρία Φιλίνη – Μαρίνα
Αντώνης Αντωνόπουλος – Τελιέγκιν

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γκιζώτης
Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Λιάτσου
Φωτογραφίες & Artwork & video: Γκέλυ Καλαμπάκα

Παραγωγή: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε επίσης:

Θέατρο Προσκήνιο: Το πρόγραμμα για τη σεζόν 2022-2023