Στον Θάνο Μικρούτσικο και τη μελοποίησή του χρωστάμε κατά πολύ την αγάπη μας για τον Νίκο Καββαδία, την οικειότητα που νιώθουμε με την ποίησή του. Μέσα από την προσέγγιση του Μικρούτσικου, ο Καββαδίας δεν είναι απλώς ο ποιητής των ναυτικών και της θάλασσας, μιλάει για την ελευθερία, την ανατροπή, την πέρα από κάθε σύμβαση δύναμη της ζωής. Αυτά τα επίπεδα ανέδειξε η μελοποίηση του Μικρούτσικου και δικαιώθηκε, γι’ αυτό αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους νέους όχι μόνο της δικής του γενιάς αλλά και όλων των επόμενων στην Ελλάδα.

Ο πρώτος του δίσκος πάνω στον Καββαδία, ο Σταυρός του Νότου, που γιορτάζει τα σαράντα του χρόνια φέτος (κυκλοφόρησε το 1979), με περισσότερες από δύο εκατομμύρια πωλήσεις, θεωρείται −και είναι− ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Σε αυτόν είχαν τραγουδήσει ο Γιάννης Κούτρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Αιμιλία Σαρρή.

Οι Γραμμές των οριζόντων, που κυκλοφόρησαν δώδεκα χρόνια μετά, το 1991, αποτύπωσαν με πολύ δυνατό τρόπο τον βαθύτερο δεσμό του συνθέτη με την ποίηση του Νίκου Καββαδία. Τα τραγούδια ερμήνευσαν εδώ ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, και ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος.

Το 2005 εκδόθηκε η τρίτη εκδοχή αυτής της εργασίας, με τίτλο Live στο Μέγαρο και ερμηνευτές τον Γιάννη Κότσιρα, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Χρήστο Θηβαίο και τον Γιάννη Κούτρα. Η μορφή με την οποία παρουσιάστηκαν τα τραγούδια στη συναυλία αυτή στο Μέγαρο απαιτούσε από τους μουσικούς μεγάλη πειθαρχία, δυνατότητες αυτοσχεδιασμού και υψηλές δεξιοτεχνικές ικανότητες, αποτελώντας το απόσταγμα των συνεχών αναζητήσεων του συνθέτη στα χρόνια που μεσολάβησαν από τη σύνθεσή τους μέχρι σήμερα.

Συντελεστές

Ερμηνεύουν| Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Ρίτα Αντωνοπούλου
Πιάνο Ι |Θοδωρής Οικονόμου
Πιάνο ΙΙ | Μάξιμος Δράκος
Πιάνο ΙΙΙ | Θάνος Μικρούτσικος
Πνευστά | Θύμιος Παπαδόπουλος