Ο Θάνος Μικρούτσικος συναντά για πρώτη φορά τη Μαρία Φαραντούρη και οι δυο τους θα προσφέρουν στο αθηναϊκό κοινό μια συναυλία με τίτλο “Η συνάντηση” στο Ηρώδειο, την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012, στις 21.00.

Μια μοναδική μουσική συνάντηση θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το αθηναϊκό κοινό την Τετάρτη, 29 Αυγούστου, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.  Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος και η πρέσβειρα του ελληνικού τραγουδιού σ’ ολόκληρο τον κόσμο Μαρία Φαραντούρη θα συναντηθούν μουσικά σε μια συναυλία υψηλής αισθητικής. Ήταν όνειρο και των δυο μεγάλων καλλιτεχνών από την αρχή σχεδόν της σταδιοδρομίας τους να συνυπάρξουν πάνω στη σκηνή. Από την εποχή, δηλαδή, που η Μαρία διέγραφε τη λαμπρή της μουσική σταδιοδρομία, σαν μούσα του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι, συνεργαζόταν με διεθνείς μουσικούς μύθους, όπως ο Τζον Ουίλλιαμς και ο Ζουλφί Λιβανελί, και τραγουδούσε με τις σπουδαιότερες ορχήστρες στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, ενώ ο Θάνος, την ίδια ακριβώς εποχή, έγραφε μουσική για πρωτοποριακά θέατρα στην Ευρώπη και συμμετείχε στα μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, συνεργαζόμενος με μεγάλους τραγουδιστές της γενιάς του, Έλληνες και ξένους.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες ανανέωναν συνεχώς την υπόσχεσή τους για συνεργασία, κάθε φορά που συναντούσαν ο ένας τον άλλο στις παράλληλες μουσικές διαδρομές τους. Και φέτος τελικά το αποφάσισαν. Στη συναυλία αυτή, η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και ο Θάνος Μικρούτσικος θα παίξει γι’εκείνη στο πιάνο τραγούδια του Χατζιδάκι, του Kurt Weill,του Lucio Dalla και φυσικά του Μίκη Θεοδωράκη.  Κορυφαία στιγμή της βραδιάς αναμένεται να είναι η παρουσίαση του κύκλου τραγουδιών «Κατάσταση Πολιορκίας», που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Θάνος Μικρούτσικος υποστηρίζει ότι το έργο αυτό (σε ποίηση Ρένας Χατζηδάκη), αποτελεί ένα ποιητικό χείμαρο πολιτικής και ερωτικής εξομολόγησης-ένα ντοκουμέντο- και ταυτόχρονα έργο υψηλής αισθητικής και διανόησης.Είναι ένα οριακό έργο του Μίκη, μια ασταμάτητη μελωδία–ποταμός.Η Μαρία Φαραντούρη που η φωνή της ταυτίστηκε με αυτό το έργο ( ως πρώτη ερμηνεύτρια του ) πιστεύει οτι αξίζει ένας μεγάλος έπαινος στον Θάνο Μικρούτσικο για τη θαυμάσια – εντελώς- νέα ενορχήστρωση τού έργου που θα παρουσιαστεί σε μία και μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο ,την Τετάρτη 29 Αυγούστου. Ο Μικρούτσικος το ενορχηστρώνει για δύο φωνές, δύο πιάνα, πνευστά και επτά εκτελεστές κρουστών. Εκτός από τον Θάνο και την Μαρία, στη σκηνή θα βρεθούν μαζί τους ο Κώστας Θωμαΐδης, μόνιμος συμπαραστάτης του Μικρούτσικου στις παρουσιάσεις των πιο δύσκολων έργων του, η Άννα Λινάρδου, η νεότερη τραγουδίστρια με την οποία συνεργάζεται ο συνθέτης, καθώς και σολίστ από τους σημαντικότερους που διαθέτει η χώρα μας: ο  Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), ο Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο) και ο Νίκος Τουλιάτος (κρουστά).