Το βραβείο του Literature.gr ξεκλειδώνει τα εσώτερα ενός έργου δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να κρυφοκοιτάξει από μια χαραμάδα την εικόνα ενός μικρού σύμπαντος και αντανακλά την ιδιαιτερότητα του κάθε δημιουργού, το ύφος του. Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Τέσυ Μπάιλα, Χρήστο Οικονόμου, Λίνα Πανταλέων, Ντίνα Σαρακηνού, Κώστα Στοφόρο.

Το Βραβείο για την Ελληνική Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2020 του Literature.gr απονέμεται στον Θάνο Κάππα για το βιβλίο του: Πως πάνε τα πράγματα, Εκδόσεις Εστία.

Διακριθείσα φράση: «Όλα στο τέλος γίνονται σιωπή – η δική μας, προσωπική σιωπή και δεν υπάρχει τίποτα και κανένας να κατηγορήσεις…»

H Λίνα Πανταλέων, κριτικός λογοτεχνίας, έγραψε για το βιβλίο του Θάνου Κάππα: Τα πρόσωπα των διηγημάτων υποφέρουν από μια λύπη ρηχή, από την οποία δεν φαίνεται παρά μόνο η επιφάνειά της. Ο Κάππας σκάβει επιτήδεια αυτή την επιφάνεια, υποδηλώνοντας τον αθέατο βυθό απ’ όπου αναβλύζει η απελπισία. Ο πόνος νοτίζει το υπέδαφος των λέξεων.

Το Βραβείο για την Ξένη Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2020 του Literature.gr απονέμεται στον Ντον Ντελίλο, για το βιβλίο του: Η σιωπή, μετάφραση Ζωή Μπέλλα Αρμάου, Εκδόσεις Gutenberg.

Διακριθείσα φράση: «…Μήπως είναι το χαλαρό αγκάλιασμα που σηματοδοτεί την πτώση του παγκόσμιου πολιτισμού;»

H Τέσυ Μπάιλα, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, υπογράμμισε για το βιβλίο του Ντον Ντελίλο: Ένα βιβλίο για τη νέα εποχή, την εποχή της τεχνολογίας σε αντιδιαστολή με την ανθρωπιά, που θέτει ερωτήματα για τον μέλλον του κόσμου όπως τη διαμορφώνει η τεχνολογική επανάσταση. Ο Ντελίλο αφουγκράζεται και καταγράφει τον ήχο της σιωπής που θα τυλίξει τον κόσμο αν καταρρεύσει η ψηφιακή τεχνολογία και χαθεί ο καμβάς στον οποίο φιλοτεχνούνται όλες οι μελλοντικές ελπίδες της ανθρωπότητας.