Ο Χώμφρεϋ Βαν Βάυντεν, κριτικός λογοτεχνίας, με πλούσια καλλιέργεια, άμαθος από τις δυσκολίες της ζωής, εμπλέκεται σε ναυάγιο και περισυλλέγεται από το φωκαλιευτικό «Γκοστ». Καπετάνιος είναι ο Βολφ (Λύκος) Λάρσεν, ο οποίος διοικεί το καράβι με αυταρχικό και βάναυσο τρόπο, καταλύοντας κάθε έννοια δικαίου και ηθικής, αφού ο μόνος νόμος που αναγνωρίζει είναι ο δικός του.

Ο Χώμφρεϋ εργάζεται σε διάφορα πόστα και υποβάλλεται σε πλήθος από ταπεινώσεις και εξευτελισμούς-δοκιμασίες του Λάρσεν. Και οι δυο θα επηρεαστούν από τη μεταξύ τους σχέση: ο ένας γοητεύεται από τον κόσμο της γνώσης κι ο άλλος κερδίζει την ενηλικίωσή του. Όμως, η αναπάντεχη εμφάνιση μιας γυναίκας θα πυροδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την επικράτηση του ενός.

Ο «Θαλασσόλυκος» του Τζακ Λόντον είναι ένα από τα σημαντικότερα ναυτικά μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα, καθώς ο ίδιος είχε θητεύσει για ένα διάστημα της πολυτάραχης ζωής του στο φωκαλιευτικό «Σοφία Σάδερλαντ».

Τζακ Λόντον

Ο Τζακ Λόντον είναι ένας από τους πιο πολυμεταφρασμένους Αμερικανούς συγγραφείς. Το έργο του προσεγγίζει με διάθεση ρομαντική την αδυσώπητη πάλη για επιβίωση με αντίπαλο άλλοτε τα στοιχεία της φύσης και άλλοτε την ανθρώπινη αδικία.

Δυναμικός χαρακτήρας με δίψα για περιπέτεια, παράτησε προσωρινά το σχολείο για να αντιμετωπίσει την ανέχεια του και να ζήσει έντονες εμπειρίες με νόμιμο και παράνομο τρόπο, ενώ αργότερα ξαναπαράτησε το Πανεπιστήμιο για να βρει χρυσό στην αφιλόξενη Αλάσκα. Εργάστηκε επίσης ως πολεμικός ανταποκριτής, και γενικά είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στα πιο εξωτικά μέρη και στις πιο μανιασμένες θάλασσες.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μελέτησε τον κομμουνισμό και παρέμεινε πολιτικά στρατευμένος σχεδόν μέχρι το τέλος της σύντομης ζωής του. Παράλληλα με τις ασταμάτητες περιπέτειες του και τις ιδεολογικές του αναζητήσεις, επιδόθηκε με πάθος στη συγγραφή που, με βάση το πλουσιότατο βιωματικό υλικό του και το μεγάλο ταλέντο του, πρόσφερε δεκάδες έργα, πολλά εκ των οποίων είναι πασίγνωστα παγκοσμίως και κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος.