Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης των ταινιών «Βιοτεχνία Ονείρων», «Πολίτικη Κουζίνα», «Νοτιάς» και «1968», προβάλλοντας αποσπάσματά τους, θα κουβεντιάσει με το κοινό για τις χαμένες πτυχές του εαυτού μας, όπως αυτές καθρεφτίζονται ακούσια, μα τόσο έκδηλα στο βλέμμα μας. Τη σκυτάλη θα πάρουν με τις δικές τους εισηγήσεις οι: Όλγα Δούκα, Κωνσταντίνος Σπηλιώτης και Χρυσή Καριώτογλου (9/2), ενώ ο φετινός-πέμπτος κατά σειρά- κύκλος ομιλιών θα κλείσει με την τοποθέτηση της γνωστής στιχουργού και ποιήτριας, Λίνας Νικολακοπούλου (16/2).

Περίληψη εισήγησης

Στις ανθρώπινες σχέσεις υπάρχουν απώλειες. Τα «διαζύγια» δεσμών επιρρίπτουν ευθύνες στον σημαντικό άλλο. Τι συμβαίνει όταν το παιχνίδι των δύο αναλαμβάνει ο χρόνος, και η φθορά να παιχθεί μόνο με τον εαυτό μας;

Φιλόδοξοι κατασκευαστές ιστοριών με εικόνες και ήχους, αποτυπώνουμε τις «απώλειες» στην ηλικιακή διαδρομή μας. Ασυνείδητα, προβάλλουμε επαναληπτικά μοτίβα καθήλωσης σε θεματικές και σύμβολα. Με το πέρασμα των χρόνων, χρησιμοποιώντας το ίδιο μας το «ΒΛΕΜΜΑ» ως προέκταση του ψυχισμού, συντελούμε στην αποδόμηση της ματαίωσής μας.

Τάσος Μπουλμέτης

Ο Τάσος Μπουλμέτης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1957 και ήρθε στην Ελλάδα το 1964. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και σκηνοθεσία και παραγωγή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες(UCLA), με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Εργάστηκε ακαδημαϊκά ως βοηθός καθηγητού στο ίδιο Πανεπιστήμιο, και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ως ελεύθερος σκηνοθέτης-παραγωγός σε τηλεοπτικές εκπομπές στα κρατικά κανάλια.

Είναι συμπαραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης τής μεγάλου μήκους ταινίας «Βιοτεχνία Ονείρων», η οποία απέσπασε συνολικά 8 βραβεία στην Ελλάδα και το Χρυσό βραβείο ταινιών του Φανταστικού Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ του Χιούστον. Επίσης, της «Πολίτικης Κουζίνας», με 10 βραβεία στο ενεργητικό της από το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι δύο πιο πρόσφατες ταινίες του είναι ο «Νοτιάς» (2016) και το «1968» (2018).

Από το 1988 σκηνοθετεί διαφημιστικές ταινίες για την Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει ειδίκευση στα ειδικά εφέ, και σύνθεση και επεξεργασία στην ηλεκτρονική και τρισδιάστατη εικόνα.

Θυμίζουμε ότι η παρούσα διοργάνωση με τίτλο «Η Ψυχανάλυση συναντά την Τέχνη-Χωρισμός και απώλεια» πραγματοποιείται με αφορμή το βιβλίο της γνωστής ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου Karyl Mc Bride με θέμα τον χωρισμό. Ο ελληνικός τίτλος του είναι «Χωρίς εσένα. Σπάζοντας τους τοξικούς δεσμούς ή η διαχείριση ενός αποχωρισμού» και μόλις κυκλοφόρησε στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Πορφύρα.