Ο Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή ως ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της περιόδου 2016/17 και η πρώτη μεγάλη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο Ίδρυμα Νιάρχος, εξελίχθηκε σε μεγάλη επιτυχία και ήταν σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. Το έργο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές κι ενθουσίασε το κοινό που το παρακολούθησε στις εξαντλημένες από εισιτήρια παραστάσεις του. Εξαιτίας της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέβασε τον Ερωτόκριτο στο Ηρώδειο στις 15 Σεπτεμβρίου, σε μία sold out παράσταση, που έλαβε εξίσου διθυραμβικές κριτικές!

Συναυλιακά το έργο προσέλκυσε και συγκίνησε πλήθος κόσμου στη Βεργίνα (Βέροια), στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών (Θεσσαλονίκη), στο Κάστρο των Ιωαννίνων (Ιωάννινα), στο Aegean Arts Festival και στο Μουσείο Καζαντζάκη (Κρήτη), στους ιστορικούς πύργους της Μάνης και στα Αρχαία Ρωμαϊκά Θέατρα στην Κω και στην Πάτρα. Η επιστροφή του Ερωτόκριτου στην πατρίδα του, την Κρήτη, σε ένα πρώτο κύκλο παραστάσεων τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, δικαίωσε απόλυτα τον συνθέτη και όλους τους συνεργάτες αυτής της παράστασης!

Η σύγχρονη μελοποίηση του αναγεννησιακού αριστουργήματος από τον Δημήτρη Μαραμή φέρνει ένα οικείο μουσικά λεξιλόγιο, με αναφορές από blues και jazz χρώματα παντρεμένα με την κρητική μουσική παράδοση. Το συγκεκριμένο έργο εστιάζει κυρίως στα διαχρονικά στοιχεία της ερωτικής ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, τη φιλία, την αρρώστια του πόθου και τη δύναμη της ερωτικής πίστης στις ανατροπές της ζωής.

Νέοι, αλλά καταξιωμένοι στο είδος τους ερμηνευτές, ο Θοδωρής Βουτσικάκης (Ερωτόκριτος), η Ελένη Δημοπούλου (Αρετούσα), η Ιωάννα Φόρτη (Νένα) και ο Gautier Βελισάρρης (Πολύδωρας – φίλος Ερωτόκριτου), μαζί με τον συνθέτη στο πιάνο και ως αφηγητή, παρουσιάζουν μοναδικά αυτό το αθάνατο αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας επιχειρώντας μία πρωτοποριακή κι αιρετική μουσική προσέγγιση του δημοφιλούς κλασικού έργου, το οποίο γράφτηκε τέσσερις αιώνες πριν.

Συντελεστές:

Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής

Ερμηνεύουν: Θοδωρής Βουτσικάκης, Ελένη Δημοπούλου, Ιωάννα Φόρτη, Gautier Βελισάρρης

Στο πιάνο και στην αφήγηση ο ίδιος ο συνθέτης