Τί θέση έχουν τα συναισθήματα στην πολιτική; Πρέπει να τα αποκλείσουμε από κάθε περιγραφή του πολιτικού φαινομένου, όπως πρότεινε ο Μαξ Βέμπερ; Ποιο ρόλο πρέπει, ειδικότερα, να δώσουμε στη συμπόνια για τα βάσανα και τις οδύνες του άλλου ανθρώπου; Η καλοσύνη, η ευσπλαχνία, η αγάπη, όταν εισέρχονται στο πεδίο της πολιτικής, δεν έχουν άραγε άλλη μοίρα εκτός από την εργαλειοποίησή τους από την εξουσία; Εμβριθής αναγνώστρια του Αριστοτέλη, του Τοκβίλ και του Ρουσσώ, η Μυριάμ Ρεβώ ντ’ Αλλόν διερευνά, στο μικρό αλλά πλούσιο αυτό βιβλίο, τις ανθρωπολογικές και ηθικές προϋποθέσεις της έλλογης πολιτικής πράξης και το ρόλο ειδικότερα των φιλάλληλων συναισθημάτων σε αυτή.

Αν η Χάννα Άρεντ αντιτάχθηκε σθεναρά σε κάθε ορατή παρουσία της καλοσύνης και της συμπόνιας στον δημόσιο χώρο, θεωρώντας την επίδρασή τους στο πολιτικό πράττειν διαλυτική, η ντ’ Αλλόν υποστηρίζει αντίθετα ότι όχι μόνο δεν διαλύουν τη λογικότητα και την αυτονομία του πολιτικού πράττειν, αλλά το συγκροτούν, το νοηματοδοτούν και το αναπροσανατολίζουν ηθικά, ώστε η πολιτική να μην εκπίπτει σε απλή τεχνική διαχείριση.

Η δικαιοσύνη ορίζει ασφαλώς το σκοπό της πολιτικής κοινότητας και αποτελεί τον θεμελιώδη όρο ύπαρξής της. Μία από τις ουσιώδεις προϋποθέσεις της είναι ακριβώς η δυνατότητά μας να αισθανθούμε τον πόνο του άλλου και να αναλάβουμε, ως άνθρωποι και ως πολίτες, ατομικά και συλλογικά, την ευθύνη μας για αυτόν.

Η Mυριάμ Pεβώ ντ’ Αλλόν, πανεπιστημιακή καθηγήτρια και συγγραφέας, έχει ήδη συγκροτήσει σημαντικό έργο, αφιερωμένο στα ζητήματα της πολιτικής και ηθικής σκέψης, όπως τα γνωρίζουμε από τη φιλοσοφική παράδοση αλλά και όπως τίθενται στον σύγχρονο κόσμο. Ορισμένα από τα βιβλία της είναι τα εξής: Ce que l’homme fait à l’homme. Essai sur le mal politique (Seuil 1995), Le dépérissement de la politique. Généalogie d’un lieu commun (Aubier 1999), Fragile humanité (Aubier 2002), Le Pouvoir des commencements. Essai sur l’ autorité (Seuil 2006), Pourquoi nous n’ aimons pas la démocratie (Seuil 2010). Από τις εκδόσεις της Εστίας, σειρά Εστία ιδεών κυκλοφορεί το βιβλίο τής Πρέπει η πολιτική να γίνει ηθική; (2007).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Μετάφραση: Μιχάλης Πάγκαλος

Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Σειρά: Εστία ιδεών
Πρώτη έκδοση: Ιούλιος 2013     
σελ. 129,  14 x 20.5   τιμή: 12 ευρώ
ISBN: 978-960-05-1578-7