Ένα χρόνο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της Έκρηξης στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, η ταινία και ο Σύλλας Τζουμέρκας επιλέχθηκαν από το περιοδικό Variety για το πρόγραμμα Critics’ Choice: Variety’s 10 Directors to Watch του φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι 2015.

Από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι σήμερα, Η Έκρηξη έχει προβληθεί σε πάνω από 30 διεθνή φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο (Ρότερνταμ, Σαράγεβο, BFI London, Αμβούργο, Σάο Πάολο, Χονγκ-Κονγκ, Jeonju, Crossing Europe, Κωνσταντινούπουλης, Σιάτλ, μεταξύ άλλων), ενώ συνεχίζει τη διανομή της στις κινηματογραφικές αίθουσες μετά τη Γερμανία και την Ολλανδία, σε Ιταλία, Πολωνία, Δανία και άλλες 10 χώρες μέχρι το τέλος του 2015.

Για τη δεύτερη ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, η παγκόσμια κριτική έγραψε:

“Η ταινία του Τζουμέρκα είναι ελεύθερη, άφοβη και γεµάτη ένταση, με έξυπνη δομή και ολοζώντανες ερμηνείες. Η Αγγελική Παπούλια στον κεντρικό ρόλο είναι πραγματικά εντυπωσιακή.”   

Screen Daily, Mark Adams

“Ένα µαύρo, σκληρό, σύγχρονο και επίκαιρο δράµα. Η φρενήρης καταγραφή του συνταρακτικού εσωτερικού ταξιδιού µιας γυναίκας, η βαθιά προσωπική διατριβή του Τζουµέρκα για ένα οικονοµικό σύστηµα που δηµιουργεί ανθρώπους µόνο και µόνο για να τους καταστρέψει.” 

 The Hollywood Reporter, Jonathan Holland

“Η εντυπωσιακή δεύτερη ταινία του Σ.Τζουµέρκα, επιτίθεται στην ελληνική κρίση µε άγριες διαθέσεις.”  

Variety, Guy Lodge

“Ο Τζουµέρκας σκηνοθετεί κάθε µονταζιακή σεκάνς ως το σηµείο βρασµού της, καταλήγοντας σε σκηνές που καρφώνονται στο µυαλό για καιρό. Η Αγγελική Παπούλια, µια από τις πιο ατρόµητες Ευρωπαίες ηθοποιούς, παίζει τη Μαρία χωρίς ζώνη ασφαλείας”   

Der Spiegel, Oliver Koever (D) 

“O Τζουµέρκας µιλάει ζωντανά και µε ευθύτητα για την εµπειρία µιας ολόκληρης γενιάς χωρίς να κρύβεται πίσω από αλληγορίες”  

Frankfurter Algemeine, P.Koerte (D)   

“Επαναστατηµένο, παρορµητικό, παθιασµένο όπως η ηρωίδα του, το Blast δεν δείχνει απλά την κρίση, αλλά καταφέρνει να την ενσωµατώσει” 

Sueddeutsche Zeitung, F.Goettler (D)  

“O Tζουµέρκας συµπύκνωσε όλη την ελληνική κρίση σε µια υπέροχη ταινία για το ταξίδι αυτογνωσίας µιας γυναίκας. To άγριο, αναρχικό σκηνοθετικό στυλ του, θυµίζει τον νεαρό Φατίχ Ακίν στην απεικόνιση µιας γενιάς που χτυπά ‘κατά µέτωπο’ στον τοίχο, σπρωγµένη από την προηγούµενη” 

Frankfurter Rundschau, D.Kothenschulte (D)  

“Ο Τζουµέρκας µας δείχνει γιατί το ελληνικό σινεµά είναι τόσο δυνατό. Η Αγγελική Παπούλια στον κεντρικό ρόλο καταφέρνει µια φοβερά δυνατή ερµηνεία”

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Β.Rebhandl (D)

“Mια θυµωµένη ταινία γεµάτη καρδιά”

De Filmkrant, Joost Booren (NL) 

“Μια ταινία που σε αρπάζει από το πρώτο της λεπτό και δεν σ’ αφήνει μέχρι το τελευταίο. Χάρη στο εξαιρετικό σενάριο των Σύλλα Τζουμέρκα και Γιούλας Μπούνταλη, και την υπέροχη ερμηνεία της Αγγελικής Παπούλια που παίζει τη Μαρία με καρδιά, σώμα και ψυχή, ο θεατής έρχεται κοντά σ’ αυτή την τρομερή γυναίκα και καταλαβαίνει τις επιλογές της.”

WDR, W.Üstünel (D)

“Αυτή η γεµάτη ένταση ταινία θα σας αφήσει τροµαγµένους, θυµωµένους µε τον εαυτό σας και τον κόσµο. Είναι γεµάτη δύναµη” 

The Case for Global Film, Ray Stafford (GB)

“Δεν έχω δει ποτέ ταινία να καταγράφει την κρίση τόσο κυριολεκτικά, τόσο αφτιασίδωτα”

Sennhauser’s Filmblog, Brigitte Haering (SE) 

“Στη δεύτερη ταινία του, ο Τζουμέρκας οδηγεί το κοινό σε ένα τρομερά δυνατό συναισθηματικό ταξίδι. Η Παπούλια παίζει τον κεντρικό ρόλο με απόλυτη ειλικρίνεια”

Queen Anne News, Valeria Koulikova (US)

“Ωμό και τολμηρό, με δύναμη στις λεπτομέρειες και μια αφήγηση αληθινά δεμένη με τον τόπο και τον χρόνο που διαδραματίζεται”

The Daily Washington, Μara Potter (US)

Το επόμενο κινηματογραφικό σχέδιο του Σύλλα Τζουμέρκα, το αστυνομικό θρίλερ Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών (Τhe Miracle of the Sargasso Sea), σε παραγωγή Μαρίας Δρανδάκη (Homemade Films) και σενάριο Γιούλας Μπούνταλη & Σύλλα Τζουμέρκα, βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης. Στην πρώτη του παρουσίαση στα φεστιβάλ Ρότερνταμ και Βερολίνου, βραβεύτηκε με την Ειδική Μνεία της Επιτροπής του Eurimages Co-poroduction Development Award στο Co-production Market της Berlinale 2015. Tον Ιούνιο του 2015 υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα ανάπτυξης κινηματογραφικών σχεδίων Nipkow.

Η ΕΚΡΗΞΗ / A BLAST

σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας, σενάριο: Σύλλας Τζουμέρκας, Γιούλα Μπούνταλη, παραγωγοί: Μαρία Δρανδάκη, Titus Kreyenberg, Ellen Havenith, Jeroen Beker, συμπαραγωγοί: Κωνσταντίνα Σταυριανού, Θεοδώρα Βαλέντη-Πικρού, Mario Mazzarotto, Ρένα Βουγιούκαλου, Πάνος Παπαδόπουλος, associate producers: Meinolf Zuhorst, Marc O.Dreher, διεύθυνση φωτογραφίας: Παντελής Μαντζανάς, μοντάζ: Kathrin Dietzel, μουσική: drog_A_tek, σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη, ήχος: Marco Vermaas, Δημήτρης Κανελλόπουλος, ηθοποιοί: Αγγελική Παπούλια, Βασίλης Δογάνης, Μαρία Φιλίνη, Θέμις Μπαζάκα, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Καραγιώργη, Χάρης Αττώνης, Christoph Berlet.   παραγωγή: Homemade Films, unafilm, PRPL, Bastide Films, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Nederlands Film Fonds, Film- und Medien Stiftung NRW, Filmfoerderung Hamburg Schleswig-Holstein, Pan Entertainment, Graal S.A., Marni Films, Mamoko Entertainment, Prosenghisi LTD., Movimento Film, σε συνεργασία με την ΖDF/ARTE, και την υποστήριξη των Media Programme, Nipkow Programm, Eurimages Co-Production Development Award Cinelink-Sarajevo Film Festival.