Δύο ταινίες με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό θα προβληθούν στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο των προβολών KinderDocs, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017.

Kacey Mottet Klein birth of an actor, URSULA MEIER, 2015, Ελβετία, 14’
ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Ο Κασέ μεγαλώνει μπροστά στην κάμερα. Οκτώ, δώδεκα, δεκαπέντε χρονών, εκφράζει τα συναισθήματά του, αντιμέτωπος με τα όρια και τις σκοτεινές πλευρές της εφηβείας. Από την υποκριτική ως παιχνίδι, μεταμορφώνεται σε πραγματικό καλλιτέχνη που πρωταγωνιστεί δίπλα σε ηθοποιούς όπως η Ιζαμπέλ Υπέρ και η Λέα Σεντού.

Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=1NoO5ACnGzw

Βραβεία (επιλογή):
CHICAGO INTERNATIONAL CHILDREN’S FILM FESTIVAL: YOUTH JURY PRIZE
CORK FILM FESTIVAL: GRAND PRIX AWARD FOR SHORT DOCUMENTARY SWISS FILM AWARDS 2

Ninnoc, NIKI PADIDAR, 2015, Ολλανδία, 18’
ΣΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

Στη Νιννόκ δεν αρέσουν οι κλίκες, όπου όλοι πρέπει να έχουν την ίδια συμπεριφορά και εμφάνιση για να είναι αρεστοί. Στο παλιό της σχολείο την έκαναν να νοιώθει ότι δεν κολλάει, αλλά και στο καινούριο δεν έχει ακόμα εγκλιματιστεί γιατί φοβάται ότι και εδώ θα υπάρχουν παιδιά που δεν την συμπαθούν. Η κινηματογράφηση και το μοντάζ φωτίζει την προσωπικότητα και τα συναισθήματα της Νιννόκ, διευκολύνοντας τον θεατή να κατανοήσει τις μαγικές συνάψεις που γίνονται στο μυαλό μιας έφηβης.

Βραβεία (επιλογή):
IDFA 2015: IDFA AWARD FOR BEST CHILDREN DOCUMENTARY
66 BERLINALE: GENERATION, SPECIAL MENTION
MO & FRIESSE CHILDREN’S SHORT FILM FESTIVAL 2016: WINNER
CINEMA IN SNEAKERS: BEST SHORT FILM FOR CHILDREN 2016 21O FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINE PARA NIΝΙOS:
BEST DOCUMENTARY

Δείτε το τρέιλερ: https://vimeo.com/130420126

Η διάδραση με το κοινό με αφορμή τα ντοκιμαντέρ είναι βασικός στόχος του KinderDocs και γι αυτό μετά από κάθε προβολή θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό με εκλεκτούς κάθε φορά καλεσμένους.

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τα παιδιά και τους μεγάλους με θέματα που προκύπτουν από τις δύο ταινίες: την εφηβεία, τον σχολικό αποκλεισμό και εκφοβισμό, τις επιπτώσεις και τις μεθόδους καταπολέμησης του bulling καθώς επίσης τα χαρισματικά παιδιά, τα παιδιά ερασιτέχνες ηθοποιούς, την δημιουργικότητα και την ενσωμάτωση.

Μαζί μας θα είναι η σκηνοθέτιδα Σοφία Εξάρχου, που στις αρχές Μαρτίου παρουσιάζει το Park, την βραβευμένη της ελληνική ταινία μεγάλου μήκους με πρωταγωνιστές εφήβους, η παιδοψυχολόγος Μαρία Μεράντζα που εργάζεται συμβουλευτικά με παιδιά και γονείς που αντιμετωπίζουν και θέματα bulling και η ψυχολόγος και εκπαιδευτικός Αριάννα Καρακώστα που θα μιλήσει για τις επιπτώσεις και τις μεθόδους καταπολέμησης του Bulling όπως Empathy training, Zero Tolerance και Olweus bulling prevention.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι κατάλληλες για παιδιά σε προ-εφηβεία και εφηβεία (10-17).

Τί είναι το KinderDocs

To KinderDocs είναι ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προβολών βραβευμένων ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους, καθώς και δασκάλους, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείες, θείους, νονούς, νονές και τους φίλους τους. Μαζί θα ζήσουμε τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και θα δοκιμάσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που μας αφορούν όλους και αναδεικνύουν θέματα σημερινά, που ενδιαφέρουν, προβληματίζουν αλλά και ψυχαγωγούν. Κάθε ντοκιμαντέρ, μια ιστορία που μιλάει για εφηβεία, φιλία, οικογένεια, εκπαίδευση, δημιουργικότητα, έκφραση, χορό, ψυχολογία, οικογενειακές σχέσεις, τέχνη, διαπολιτισμικότητα, μετανάστευση, περιβάλλον. Το KinderDocs έχει στόχο να γίνει ένα εργαλείο στην εκπαίδευση και να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας, επαφής και ανταλλαγής μεταξύ των νέων και των ενηλίκων καθώς και να αναδείξει την τέχνη της αφήγησης και του ντοκιμαντέρ. Η εμπειρία κάθε προβολής θα εμπνέει δημιουργικές δράσεις, καθώς και συζήτηση με σχετικούς καλεσμένους μετά από κάθε προβολή, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων των μουσείων.

Οι προβολές και η συζήτηση ή οι παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις διαρκούν μιάμιση (έως δύο ώρες) και γίνονται πρωί τις καθημερινές για τα σχολεία (και σαββατοκύριακα για το κοινό). Οι ταινίες είναι κατάλληλες για παιδιά και νέους από 8-17 ετών. Ο πρώτος κύκλος προβολών ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και διαρκεί έως τον Απρίλιο του 2017. Δείτε όλο το πρόγραμμα του KinderDocs στη σελίδα μας www.kinderdocs.com

Διοργάνωση: Kouzi Productions σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Με την υποστήριξη του idfa, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, στο Άμστερνταμ, και του doxs!, του παλαιότερου και σημαντικότερου γερμανικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους.
Διοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια KinderDocs: Δήμητρα Κουζή – Kouzi Productions