Οι εκδόσεις Ψυχογιός μας φέρνουν νέες κυκλοφορίες για τον Σεπτέμβριο, ανάμεσα στις οποίες και το βιβλίο του Ζιλμπέρ Σινουέ για την Αίγυπτο.

Ο Συνταγματάρχης και το Παιδί-Βασιλιάς είναι ένα βιβλίο για τις αντιθέσεις της Αιγύπτου του χθες και του σήμερα.

Από το χθες της μοναρχίας, στο σήμερα της δημοκρατίας, μιας καρικατούρας δημοκρατίας, με φτωχές φιμωμένες φωνές.

Χθες, οι μανάδες, πριν απ\’ αυτές οι γιαγιάδες, κυκλοφορούσαν στη λεωφόρο Κασρ-ελ-Νιλ, τα Ηλύσια Πεδία του Καΐρου, με τα μπράτσα γυμνά, ντυμένες με την τελευταία λέξη της παριζιάνικης μόδας, παρφουμαρισμένες, με ακάλυπτο πρόσωπο.

Κι όμως ήταν περήφανες μουσουλμάνες. Άξιες θυγατέρες του Προφήτη. Σήμερα όμως τι συνέβη; Γιατί οι κόρες τους κυκλοφορούν καλυμμένες; Γιατί βασανίζονται από απαγορεύσεις, επιβεβλημένες σιωπές, με το κορμί εξουθενωμένο από τον σκοταδισμό;

Ο συνταγματάρχης και το παιδί-βασιλιάς στέρησαν από την Αίγυπτο την πολυπολιτισμικότητά της. Για το καλύτερο, άραγε, ή για το χειρότερο;

Το βιβλίο πρόκειται για μια μεγάλη τοιχογραφία της σύγχρονης Αιγύπτου, από την ανάρρηση στο θρόνο του βασιλιά Φαρούκ έως την πυρκαγιά του Καΐρου, από την εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ έως τον πόλεμο των Έξι Ημερών.

Πέρα από τη συνάντηση των πεπρωμένων του Νάσερ, του πρίγκιπα του λαού, και του Φαρούκ, του αιώνιου παιδιού-βασιλιά, ο Ζιλμπέρ Σινουέ μας περιγράφει με υπέροχο τρόπο τη γένεση της αδιέξοδης μπαρουταποθήκης της Μέσης Ανατολής.