Το μυστήριο του σκύλου των Μπάσκερβιλ λύνεται επιτέλους χάρη στην εξυπνάδα και την γενναιότητα τριών Ελλήνων ηθοποιών

στο κόκκινο χαλί του θεάτρου Αμιράλ.

Μα είναι ποτέ δυνατόν να λυθεί το μυστήριο του Σκύλου των Μπάσκερβιλ στο Κολονάκι, αναρωτιόταν με δυσπιστία μια περαστική κυρία πού είχε σταματήσει μπροστά από τις προθήκες του ιστορικού θεάτρου Αμιράλ στην οδό Αμερικής 10.  Αφού κοντοστάθηκε για λίγο κοιτάζοντας την αφίσα με τα τρία καπέλα και τα τρία ωραία αγόρια που παίζουν στο έργο, ανηφόρησε προς την Ακαδημίας κουνώντας το κεφάλι και μουρμουρίζοντας πως θα τρίζουν τα κόκκαλα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ.

Η απάντηση είναι πως το μυστήριο που παρ’ ολίγον να καταστρέψει την καριέρα του διάσημου ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς ταξίδεψε όντως από τα βαλτοτόπια του Ντάρτμουρ, κι αφού πέρασε από την Μπέϊκερ Στριτ ενδέχεται να  βρει τελικά την λύση του στην Αθήνα. 

Πρόκειται για την πιο διάσημη περιπέτεια του ξακουστού ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς. Το απόκοσμο ουρλιαχτό του σκύλου, στέλνει τον σερ Τσαρλς Μπάσκερβιλ στον τάφο με συνοπτικές διαδικασίες. Ο θάνατος κι ο τρόμος χτυπούν την δυναστεία των Μπάσκερβιλ αλλά και την πόρτα της Μπέϊκερ Στριτ με πεισματική εμμονή. Στα υγρά κι αφιλόξενα βαλτοτόπια  του Ντάρτμουρ κρύβεται το φονικό μυστικό. Μήπως μεταφυσικά φαινόμενα, κατάρες και μαγγανείες ξεπερνούν πλέον τον νου, την  οξυδέρκεια και την λογική του Σέρλοκ Χολμς; Cut στην Αθήνα. Το έγκλημα μεταφέρεται στο Κολονάκι. Στην σκηνή του θεάτρου Αμιράλ οι κύριοι Νικόλας Αγγελής, Αργύρης Γκαγκάνης και Ζήσης Ρούμπος, τρεις ηρωικοί Έλληνες ηθοποιοί, τρία ταλαντούχα και σκληραγωγημένα Ελληνόπουλα αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν ένα ιστορικό Βρετανικό  μυστήριο που αδυνατεί  να συλλάβει ανθρώπου νους. Μέσα από υπεράνθρωπες δοκιμασίες, θανατηφόρες παγίδες, ανομολόγητα πάθη, παρ ολίγον σεξ, 18 δυσβάσταχτους ρόλους, χορούς και τραγούδια,  τολμούν με σκηνοθέτη τον Γιώργο Οικονόμου, να τα παίξουν όλα για όλα για να λύσουν τον γρίφο του Σκύλου των Μπάσκερβιλ.   

Ζούμε σε απόσταση αναπνοής την νέα τιτανομαχία ανάμεσαστην λογική και την δυσειδαιμονία. Φορώντας τα βαρύτιμα κοστούμια του Κώστα Βελινόπουλου, τρυπώνοντας απ το φώς στα σκοτάδια, τις προβολές και τους ασφυκτικούς καπνούς του Γιάννη Δρακουλαράκου, με ήχους εφιαλτικά πλασμένους από τον Βασίλη Κορρέ, οι τρείς ηθοποιοί της παράστασης αγωνίζονται να σώσουν την ζωή του σερ Χένρυ Μπάσκερβιλ παλεύοντας με τις σκοτεινές δυνάμεις του κακού. Κάποιες στιγμές χορεύουν και τον έρωτά τους στα βήματα που τους δίδαξε η Χριστιάνα Κουλιζάκη, τολμούν ακόμα και να σιγοτραγουδήσουν, να ονειρευτούν, αλλά σύντομα τους ξανα-απορροφά ο εφιάλτης του σκύλου των Μπάσκερβιλ. 

Το ταξίδι απ’ τα βαλτοτόπια του Ντάρτμουρ στην οδό Αμερικής μέσω της οικίας Σέρλοκ Χολμς υπήρξε επικίνδυνο και θορυβώδες. Το μυστήριο του Σκύλου των Μπάσκερβιλ ψάχνει για άλλη μια φορά την λύση του μέσα από μια σύγχρονη και διασκεδαστική παράσταση όπου επικρατούν το παιχνίδι των ρόλων και οι συχνά απροσδόκητες αφηγηματικές λύσεις.  Κι όσοι αφελείς θεωρούν  πως το μυστήριο του Σκύλου των Μπάσκερβιλ δεν τους αφορά πλανούνται πλάνη μεγάλη.

Οι συντελεστές

Μετάφραση: Γιώργος Καλαμαντής
Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου
Σκηνικά – Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Οικονόμου
Ηχητική Επιμέλεια: Βασίλης Κορές
Χορογραφία: Χριστιάνα Κουλιζάκη Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Καφούσιας

Οι ηθοποιοί
Νικόλας Αγγελής, Αργύρης Γκαγκάνης, Ζήσης Ρούμπος