Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου ένας πολύ σπουδαίος αμερικανός μουσικός της αφροαμερικανικής τζαζ σκηνής, που εμμένει να γράφει το όνομά του χωρίς κεφαλαία, ο royal hartigan, έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά για να μας χαρίσει μια μοναδική βραδιά, παρέα με άλλους τρεις μουσικούς, τον Samuil Malieri στο σαξόφωνο, τον Μάνο Λούτα στο μπάσο και τη Νάνα Σιμόπουλος στην κιθάρα, το σιτάρ και τα φωνητικά.

Ο royal hartigan, γνωστός περκασιονίστας, πιανίστας και χορευτής κλακέτας, έχει μελετήσει την παραδοσιακή μουσική διαφόρων λαών, με ιδιαίτερη αδυναμία στα μπλουζ, τα γκόσπελ, τη φανκ, το χιπ χοπ και την τζαζ μουσική.  Έχει εμφανιστεί σε πολλές σκηνές με το δικό του μουσικό σχήμα («blood drum spirit»), έχει διδάξει πολλούς νέους μουσικούς και έχει βάλει τη σφραγίδα του σ’ ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τη μουσική παράδοση της Δυτικής Αφρικής. Ο ίδιος μιλώντας για τη μουσική του λέει: «Το νόημα της δουλειάς μου είναι να μπαίνω στην ουσία της κάθε κουλτούρας μέσα από τη μουσική παράδοση των τυμπάνων, να εκτελώ τα κομμάτια με ακεραιότητα και να μετά να συνδέω αυτήν την πραγματικότητα με τα αφροαμερικανικά ντραμς.»

Η Νάνα Σιμόπουλος, γνώριμη πλέον φιγούρα από την προηγούμενη πετυχημένη εμφάνιση της στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, είναι διακεκριμένη μουσικοσυνθέτης που κινείται στη σκηνή της world jazz τραγουδώντας και παίζοντας κιθάρα και σιτάρ. Η μοναδικότητα της Νάνας Σιμόπουλος πηγάζει από το συνδυασμό ασυνήθιστων ήχων και υφών. Παίζει με ένα δικό της ξεχωριστό τρόπο ινδικό σιτάρ, jazz κιθάρα και μπουζούκι δημιουργώντας ηχητικές δονήσεις που είναι βαθιά μυστικιστικές και δίνουν την αίσθηση του νερού που ρέει. Τα τελευταία χρόνια βρίσκουν τη Νάνα όλο και πιο κοντά στις ελληνικές ρίζες της με εμφανίσεις και συνεργασίες με έλληνες καλλιτέχνες. «Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα βρίσκω όλο και περισσότερους ταλαντούχους μουσικούς και εξαιρετικούς χώρους για την εκτέλεση της jazz», λέει η Νάνα.

www.royalhart.com
http://nana.net/

Παίζουν:

royal hartigan; drums
Samuil Malieri: sax
Manos Loutas: bass
Special guest: Nάνα Simopoulos: guitar, sitar, voice