Η Μεσόγειος, περιοχή που μαστίζεται από το φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης, από πόλεμους, εξεγέρσεις, οικονομική αβεβαιότητα και πολιτική αστάθεια, αποτελεί το γεωπολιτικό πλαίσιο του διεθνούς συμποσίου που διοργανώνει η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου (12.00 – 17.00, Περίπτερο 6, HELEXPO ΔΕΘ).

Διευθυντές, επιμελητές και καλλιτέχνες από  διαφορετικές Μπιενάλε της Μεσογείου, από χώρες της Β. Αφρικής, Μ. Ανατολής και Ευρώπης, θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους και θα συζητήσουν για τον ρόλο της τέχνης και των διοργανώσεων της, συμμετέχοντας στις εργασίες του συμποσίου, που έχει τίτλο «Ο ρόλος των Μπιενάλε στη Μεσόγειο σήμερα».

«Ποιόν ρόλο εξυπηρετεί μια Μπιενάλε εδώ και τώρα;» είναι το κεντρικό ερώτημα στο οποίο θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες, όπως εξηγεί η Κατερίνα Κοσκινά, ιστορικός Τέχνης – Διευθύντρια 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την οργάνωση του συμποσίου με τη συνεργασία της Κατερίνας Μαυρομιχάλη, υπεύθυνης του Τμήματος Έρευνας, Δια βίου μάθησης & Συνεδρίων ΚΜΣΤ.  «Στόχος του συμποσίου είναι   η καταγραφή της κατάστασης και η συζήτηση, μέσα στο νέο ρευστό και μη πρόσφορο για την τέχνη και την καλλιτεχνική έκφραση τοπίο της Μεσογείου, όπως έχει διαμορφωθεί από το 2010 και μετά», τονίζει η κ. Κοσκινά.

Το συμπόσιο θα περιλαμβάνει σειρά εισηγήσεων, στρογγυλή τράπεζα και διάλογο με το κοινό. Η σχέση του θεσμού των Μπιενάλε με τα μουσεία και τα πανεπιστήμια, οι τύποι χρηματοδότησης, ο πολυπολιτισμικός και διαπολιτισμικός χαρακτήρας του, η ανάδειξη των ρόλων του «ανεξάρτητου επιμελητή», του καλλιτέχνη-επιμελητή και του διευθυντή-manager, η στροφή στην εκπαιδευτική διάσταση, το αστικό marketing και city branding, η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού είναι ορισμένα από τα ζητήματα που θα αναδειχθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εργασιών, θα γίνει και μία αποτίμηση των 5 διοργανώσεων της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με έμφαση στη φετινή, λίγες μέρες προτού πέσει η αυλαία της (30 Σεπτεμβρίου 2015).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

25.09.2015 (Περίπτερο 6, HELEXPO – ΔΕΘ)
11.00-11.30: Προσέλευση – Εγγραφές
12.00-12.15: Χαιρετισμοί & Εισαγωγή στο συμπόσιο, Ανδρέας Τάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης,  Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Διευθύντρια της 5ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Ενότητα 1
Συντονισμός: Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

12.15-12.30: Marieke van Hal, Ιστορικός Τέχνης, πρώην Γενική Συντονίστρια της Manifesta Foundation – European Biennial of Contemporary Art. Διευθύντρια της πρώτης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Αθηνών. “The Biennial, from Exhibition to Institution”
12.30-12.45: Beral Madra, Κριτικός τέχνης, Επιμελήτρια, πρώην Γενική Συντονίστρια της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης. “Structure and Goals of Biennale in the Age of Geopolitical Conflicts”
12.45-13.00: Paolo Colombo, Επιμελητής, Καλλιτεχνικός σύμβουλος στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης/Κωνσταντινούπολη, πρώην Διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης/Γενεύη. “Sense of Place”
13.00-13.15: Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης  – Διευθύντρια της 5ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, « Ο ρόλος των Μπιενάλε στη Μεσόγειο Σήμερα: Απολογισμός του Τριμερούς Προγράμματος της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης «Παλιές Διασταυρώσεις – Make it New»
13.15-13.30: Ερωτήσεις-Συζήτηση
13.30-14.00: Διάλειμμα / Καφές

Ενότητα 2
Συντονισμός: Κατερίνα Κοσκινά, Διεθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Διευθύντρια της 5ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

14.00-14.15: Alya Sebti, Ανεξάρτητη Επιμελήτρια, Σύμβουλος στην Wentrup Gallery, πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Μπιενάλε του Μαρακές. “Can Biennale in the Southern Part of the Mediterranean Sea Become a Platform to Encourage a Sustainable and Equitable Access to Culture? The Examples of the Marrakech Biennale V and Correlated Cultural Projects”
14.30-14.30: Gabriela Salgado, Ανεξάρτητη Επιμελήτρια, Διευθύντρια διεθνούς προγράμματος ανταλλαγών για καλλιτέχνες από την Αφρική και την Λατινική Αμερική. “The Possibility of Radical Education as a Choice Against Dystopia”
14.30-14.45: Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ, «Τέχνη που Απευθύνεται-Δημιουργεί Κοινότητες: Συλλογικότητα στη Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης και το Έργο Ιστορία Μηδέν»
14.45-15.00: Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης , «Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Πέντε διοργανώσεις, Απολογισμός και Προοπτικές.
15.00-17.00: Στρογγυλή Τράπεζα. Συζήτηση-Συμπέρασμα.
Λήξη Εργασιών Συμποσίου

Η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης είναι η τελευταία διοργάνωση του τριμερούς σπονδυλωτού προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Η οργάνωση είναι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή και συνεργασία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» και άλλων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων, ινστιτούτων και ιδρυμάτων της πόλης, και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.