Ένα πολύ κλασικό έργο του σπουδαίου Τσέχου συγγραφέα Φραντς Κάφκα επέλεξε να ‘ανεβάσει’ το Σχήμα Εκτός Άξονα, τρίτη του παραγωγή για τη σεζόν 2014-2015.  Ο λόγος για τον «Πύργο», ο οποίος κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, σε ελεύθερη απόδοση και σκηνοθεσία του Νίκου Βουδούρη.

«Έπρεπε να παλέψω

με μια βία αόρατη

με μια βία ξένη προς εμένα

με μια βία της απόλυτης καταβύθισης

της υποταγής

της παραδοχής

και της απογοήτευσης»

(από το έργο)

Στο γνωστό θεατρικό χώρο, θα ζωντανέψει το σύμπαν του Κάφκα. Ένα «φαντασιακό κοινωνικό σύμπαν»  όπως το χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης Νίκος Βουδούρης. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:  «Ανένταχτος και αδογμάτιστος πολιτικά, ο Κάφκα δημιουργεί το δικό του φαντασιακό κοινωνικό σύμπαν δημιουργώντας καταστάσεις, αισθήματα και συμπεριφορές που αφορούν στην αλήθεια των κοινωνιών. Όλο του το έργο που παράγεται και εκφράζεται μέσα από ένα ισχυρό ηχογόνο σύστημα φωνών, μεταμορφώνεται σε σύστημα πολυεπίπεδων κραυγών και τελικά έρχεται να μας κυκλώσει και να μας επηρεάσει δίχως να το αντιλαμβανόμαστε. Η πορεία του Κ στον Πύργο είναι ακριβώς αυτό: Μέσα από τον βηματισμό του ανοίγει χαραμάδες στο πετρωμένο σύστημα αξιών μας, με παρούσα-απούσα τη συνείδηση μας».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία-Ελεύθερη απόδοση: Νίκος Βουδούρης

Εικαστική επιμέλεια: Μπάμπης Ματεντζίδης

Κοστούμια: Στράτος Κούκουρας

Βοηθοί σκηνοθέτη: Σίμος Κωστάκογλου, Δήμητρα Κολτούκη

Φωτογραφίες: Elise Ntoremi

Παίζουν: Γρηγόρης Τίλδης (Κ), Μελίνα Αποστολίδου (Αφηγητής, Ανακριτής), Χριστόφορος Χριστοφορίδης (Αγγελιαφόρος), Ξένια Πετμεζά (Φόβος), Στράτος Κούκουρας (Κλαμ), Σίμος Κωστάκογλου (Βοηθός Κ), Μπάμπης Ματεντζίδης (στο βίντεο), Κωνσταντίνα Γεροθανάση (Φρίντα)