Στο πρόγραμμα που θα ερμηνεύσει ο γνωστός πιανίστας, συγκαταλέγονται τα σπουδαιότερα έργα του Fr. Chopin. Στις επιλογές του ο Άρης Γραικούσης περιλαμβάνει, την σπουδή No. 3 op. 10 “Tristesse”, την Μπαλάντα Nο. 1 op. 23,την Σονάτα Νο. 2 op. 35, καθώς επίσης από τα Βαλς, τις Μαζούρκες, τα Νυχτερινά κ.α. Για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη, θα μιλήσει η ηθοποιός Ανδρομάχη Δαυλού.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών (Δίπλωμα πιάνου – τάξη Ρ. Σχοινά) με Α’ βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Detmold στην Γερμανία, με καθηγητές τους M.Kellig και τον διεθνούς φήμης Γάλλο πιανίστα J.E. Bavouzet,απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του (Reifeprufung – Diplom /Master of Music) με άριστα. Κατόπιν, μελέτησε ρεπερτόριο δίπλα στην διακεκριμένη παιδαγωγό Renate Kretschmar – Fischer. Είχε ενεργό συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια πιάνου (P.B. Scoda, B.Berthold, Duo Ganev, J.Mounieur και στα καλοκαιρινά τμήματα της Ακαδημίας “Mozarteum” στο Salzburg στην Αυστρία με τον καθηγητή J. Paratore). Εργάστηκε στην Opernschule της Ακαδημίας του Detmold και στην Μουσική Σχολή Καλών Τεχνών του Gütersloh.

Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Γερμανία, στο Detmold (Concert Hall και Brahms-Saal της ακαδημίας), Hannover (Αμφιθέατρο της Waldorfschule και στην Maritin Saal), Bielefeld, Wittmund, Paderborn, Essen, Dortmund, Herford, Bochum καθώς και στην Πολωνία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικές Πέμπτες» στο Gdansk. Στην Ελλάδα: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και Ωδείο Athenaeum, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Ίδρυμα Κακογιάννη, καθώς και στα Φεστιβάλ Ηρακλείου Κρήτης (Κηποθέατρο Χατζιδάκις, Βικελαία Βιβλιοθήκη), Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου (Τζαμί Νερατζέ και στο Ενετικό κάστρο Φορτέτσα), Φεστιβάλ Χανίων, Φεστιβάλ Σύμης, ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Ιστορικό Μουσείο Ύδρας, «Αίθουσα του Βωμού» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Επιγραφικό μουσείο και σε άλλες διοργανώσεις ανά την Ελλάδα. Σημαντική ήταν η συναυλία για την “Πανσέληνο του Αυγούστου” το 1999 στην Δήλο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμό της EPTA (European Piano Teachers Associations) όπου του διοργάνωσαν ατομικό ρεσιτάλ. Έχει συμπράξει ως σολίστ την ορχήστρα δωματίου της Ακαδημίας του Detmold και την Συμφωνική Πειραματική Ορχήστρα Ρεθύμνου.

Πολύ θερμές κριτικές απέσπασαν τα ρεσιτάλ του, «Μουσικοί Συσχετισμοί», ” F. Chopin -Polonaises & Nocturnes” , «L. V. Beethoven-Στη Βασιλεία του Ντο» και οι «ρώσικες εικόνες». Στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στην ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ, τον Μάιο 2019 πραγματοποίησε ρεσιτάλ όπου του απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες για την καλλιτεχνική του παρουσία, από τον διευθυντή της Μεγάλης του Γένους και τον εκδότη της εφημερίδας «Ηχώ» για τα τρία χρόνια Πανελλαδικής της κυκλοφορίας. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο 2018, έπαιξε προς τιμήν του τιμώμενου (Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας) Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Έχει πραγματοποιήσει τριήμερο σεμινάριο πιάνου σε σπουδαστές όλων των επιπέδων, του παραρτήματος του Ελληνικού ωδείου της Κω και του Τροφώνιου Ωδείου Λιβαδειάς. Συνεργάστηκε με την ηθοποιό – σκηνοθέτη Μάνια Παπαδημητρίου όπου παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία από το 2012 και για έξι χρόνια με μεγάλη επιτυχία, την μουσικό-θεατρική παράσταση «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία» σε κείμενα της Μ. Παπαδημητρίου. Συνεργάστηκε με το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και από το 2015 διδάσκει πιάνο στο ωδείο & καλλιτεχνικό κέντρο «Μουσικοί ορίζοντες».