Δύο από τους πρώτους συνεργάτες της, ο Παύλος Σάμιος και ο Μανώλης Χάρος, καλούνται να κάνουν μια αναδρομή σ’ αυτά τα 8 χρόνια με 16 έργα τους. Ο καθένας τους παρουσιάζει 8 συνθέσεις του σε χρονολογική σειρά, αντιστοιχώντας τες στα 8 χρόνια λειτουργίας της γκαλερί.

Παύλος Σάμιος

Η ασκημένη ματιά, η σχεδιαστική οξύτητα, η έντονη πλαστικότητα, η μεστή χρωματική κλίμακα, η ουσιαστική απλούστευση, οι προοπτικές παραμορφώσεις και οι δυσαναλογίες στις κλίμακες των μορφών και των αντικειμένων, οι πολλαπλές αναφορές που εκτείνονται από την βυζαντινή αγιογραφία έως τις κατακτήσεις του μοντερνισμού, συμβάλλουν καθοριστικά στη ζωγραφική του Παύλου Σάμιου. Οι συνθέσεις του αφηγούνται ιστορίες στο μεταίχμιο ονείρου και πραγματικότητας, μνημειωμένες σ’ ένα άχρονο παρόν, με τα θέματά του να φορτίζονται από την εμφατική σημασία που τους αποδίδει και την άψογη τεχνική που τα πραγματεύεται, κατορθώνοντας να μιλήσει, ρητά και υπαινικτικά, μέσα από το κοινά ορατό για όσα διαισθάνεται πέρα απ’ αυτό.

Μανώλης Χάρος

Η συνύπαρξη ετερόκλητων μοτίβων, η αντιρεαλιστική διάθεση, οι παράδοξες οπτικές γωνίες, οι ανορθόδοξες αντιπαραθέσεις μεγεθών, οι σχεδιαστικές ποιότητες, η λάμψη, ο πλούτος και η αισθαντικότητα των χρωματικών τόνων είναι πρωταρχικά στοιχεία της τέχνης του Μανώλη Χάρου. Η γραφή του αναδύεται ευαίσθητη, ελλειπτική και συμβολική, χαρτογραφώντας τις διαδρομές σ’ έναν κόσμο ονειρικό και βαθύτατα ρομαντικό, προσφέροντας συγκίνηση και οπτική απόλαυση, αποδίδοντας άμεσες, ζωντανές και αυθόρμητες εντυπώσεις. Οι συνθέσεις του εικονοποιούν ερεθίσματα και μνήμες, μεταπλάθουν τον φυσικό χώρο με αμιγείς ζωγραφικές αξίες, επιβάλλονται με την αποσπασματικότητα και την αισθητική τους, προτείνοντας μια άλλη ποιητική-μεταφυσική εκδοχή του ορατού.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης