Μετά από απουσία δέκα ετών, ο πολυαγαπημένος Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Ελία Σουλεϊμάν παρουσιάζει ένα ακόμη ξεχωριστό κινηματογραφικό ποίημα με άρωμα από το κωμικό σινεμά του Μπάστερ Κίτον και του Ζακ Τατί αλλά και ένα εύστοχο πολιτικό σχόλιο για τον τρόπο που ζούμε σήμερα.

O Ελία Σουλεϊμάν δραπετεύει από την Παλαιστίνη σε αναζήτηση εναλλακτικής πατρίδας, για να ανακαλύψει ότι η Παλαιστίνη τον ακολουθεί παντού. Η υπόσχεση μιας νέας ζωής μετατρέπεται σε μια κωμωδία παρεξηγήσεων: όσο μακριά και να ταξιδέψει, από το Παρίσι ως τη Νέα Υόρκη, πάντα κάτι του θυμίζει τη γενέθλια γη.

Ο Ελία Σουλεϊμάν βρίσκεται σε κάθε σκηνή του «Ο Παράδεισος Έπεσε στη Γη», αλλά λέει μόνο τέσσερις λέξεις. Ο συγγραφέας- σκηνοθέτης- πρωταγωνιστής βρίσκεται σε ένα ταξί της Νέας Υόρκης, στη μέση ενός ταξιδιού, καθώς ξεφεύγει από τη καθημερινότητά του. Όταν ρωτήθηκε από πού προέρχεται, απαντά «Ναζαρέτ» και στη συνέχεια διευκρινίζει: «Είμαι Παλαιστίνιος».

Και αυτό είναι σχεδόν το μόνο που πρέπει να γνωρίζετε. Για το υπόλοιπο της ταινίας, το βλέμμα του Σουλεϊμάν το λέει όλα, καθώς η τελευταία παρουσίαση του χρονικού του για την παλαιστινιακή ταυτότητα μπαίνει στη συνηθισμένη ρουτίνα του. Για άλλη μια φορά, παρασύρεται από έναν διφορούμενο κόσμο, και η μοναδική του έκφρασή κάνει το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ελία Σουλεϊμάν
Ηθοποιοί: Ελία Σουλεϊμάν, Ταρίκ Κόπτι, Τζορτζ Κλέιφι, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Ναέλ Κανγ, Γκρεγκουάρ Κόλιν, Βενσάν Μαραβάλ.
Διάρκεια: 102 λεπτά