Το Megaron Plus, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο, από τις 3 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου, παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική έκθεση με θέμα τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Το Megaron Plus, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο, από τις 3 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου, παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική έκθεση με θέμα τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης ενός κύκλου εκπαιδευτικών εκθέσεων το Megaron Plus με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο, μας καλούν να αναρωτηθεί για τον παγκόσμιο πληθυσμό σήμερα και να αντιληφθούμε τη δική μας θέση στον κόσμο, με πολύτιμο οδηγό την ενημέρωση για τα παγκόσμια σημερινά δεδομένα, μέσα από μία θεματική εκπαιδευτική έκθεση.

Η εκπαιδευτική έκθεση με τίτλο «Ο παγκόσμιος πληθυσμός… κι εγώ;» αποτελεί έκθεση της Cité des sciences et de l\’industrie (Πόλη των Επιστημών και τη Βιομηχανίας) στο πάρκο La Villete (Λα Βιλέτ) του Παρισιού.

Από εκεί θα μεταφερθεί στο Φουαγιέ Ισογείου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 3 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου 2008, όπου ενήλικες και παιδιά άνω των 10 ετών θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σπουδαία πράγματα σχετικά με τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Η έκθεση θα περιπλανηθεί από την εποχή που οι άνθρωποι αποτελούσαν ένα σπάνιο είδος του οποίου ο αριθμός αυξανόταν με αργούς ρυθμούς, μέχρι το 1800, που ο πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται με απίστευτη ταχύτητα στις πλούσιες και αναπτυγμένες χώρες και έπειτα στον 20ό αιώνα, όπου άρχισε η πληθυσμιακή ανάπτυξη των πιο φτωχών χωρών.

Αυτή η περίοδος γοργής αύξησης, μοναδική στην ιστορία, θα έπρεπε, σύμφωνα με τους δημογράφους, να τελειώσει το 2100. Στην εκπαιδευτική αυτή έκθεση θα τεθούν ερωτήματα σχετικά με αυτήν την εκτίμηση.

Για παράδειγμα η έκθεση για να απαντήσει σε ερώτημα, όπως «Ποιες είναι οι αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτή τη δημογραφική αύξηση και πού οφείλεται σήμερα;» θα ακολουθήσει ένα ειδικά σχεδιασμένο «μονοπάτι».

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ο επισκέπτης θα ενθαρρύνεται να συγκρίνει την προσωπική του κατάσταση με την κατάσταση των υπόλοιπων κατοίκων της Γης. Για τον σκοπό αυτόν, θα χρησιμοποιήσει το PassPop, το προσωπικό του πιστοποιητικό επίσκεψης, το οποίο του επιτρέπει να έχει πρόσβαση σε εξατομικευμένα στοιχεία, διευκολύνοντας έτσι την κατανόηση των παγκόσμιων δημογραφικών δεδομένων.

Η έκθεση «Ο παγκόσμιος πληθυσμός… κι εγώ;» χρησιμοποιεί μια σειρά από χάρτες, αντικείμενα, κείμενα και οπτικοακουστικά μέσα και έχει ως απόλυτο σύμμαχό της το χιούμορ. Τα οκτώ τμήματα που την αποτελούν είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να μοιάζουν με έναν κόσμο από κολάζ, ο οποίος δημιουργείται με διασκεδαστικό και χρωματιστό τρόπο, συνδυάζοντας το πραγματικό και το αφηρημένο. Δεν λείπουν και οι αναφορές στην ποπ αρτ !

Στην αρχή της διαδρομής, ο επισκέπτης μαθαίνει τον πληθυσμό της γης (απογραφή 2005) και εισάγεται στη δημογραφία. Στη συνέχεια, ξεναγείται σε τέσσερα κυρίαρχα θέματα της ενδιαφέρουσας αυτής επιστήμης, στη γεννητικότητα και τη θνησιμότητα, τη δημογραφική μετάβαση, τη δημογραφική γήρανση και τις διεθνείς μεταναστεύσεις.

Παράλληλα, θα προβληθεί και ένα επτάλεπτο βίντεο για τη διαχείριση του πλανήτη, τις πηγές του και την επιβίωση της ανθρωπότητας, αλλά και τον ρόλο που ο καθένας από εμάς μπορεί να παίξει σε όλα αυτά.

Στη διάρκεια της εβδομάδας θα υπάρχουν καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δύο προγράμματα για σχολεία (10:00 & 11:30). Το πρόγραμμα θα διαρκεί μία ώρα και θα γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για ομαδικές επισκέψεις σχολείων (maximum 60 παιδιά) απευθύνεστε: στο τηλ.: 210.7282733 (10 π.μ.-1 μ.μ., Δευτέρα έως Παρασκευή), στο φαξ: 210.7228558 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Info
Ο παγκόσμιος πληθυσμός… κι εγώ;
Φουαγιέ Ισογείου Μεγάρου Μουσικής
Από 3 Απριλίου έως 1η Ιουνίου
Η έκθεση δεν θα λειτουργήσει τις ημέρες του Πάσχα (24 έως 29 Απριλίου) και την 1η Μαΐου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00 – 18.00
Γενική είσοδος: 5 ευρώ
Για παιδιά, φοιτητές και νέους μέχρι 18 ετών, είσοδος ελεύθερη