Ο διάσημος Νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ θα μιλήσει την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010, στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Megaron Plus, με θέμα Τι γίνεται στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα.

Πού οφείλει το μυθιστόρημα τη μοναδικότητά του ως είδος, τι γίνεται στο μυαλό μας όταν διαβάζουμε και πώς αξιολογούμε αυτή τη διαδικασία, σε τι διαφέρει το μυθιστόρημα από τις άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και γιατί ο αναγνώστης αναζητάει πάντα το μυστικό κέντρο των μυθιστορημάτων; Πολλές απόψεις και σκέψεις έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από λογοτέχνες και θεωρητικούς σχετικά με την ανάγνωση και την πρόσληψη του λογοτεχνήματος από τον αναγνώστη.

Ο Ορχάν Παμούκ θα δώσει τις δικές του απαντήσεις, ως απόσταγμα των συγγραφικών εμπειριών του. Ο γνωστός μυθιστοριογράφος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1952. Το 2006, η Σουηδική Ακαδημία του απέμεινε το νόμπελ λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του και μεταξύ άλλων ανέφερε στην ανακοίνωσή της: αναζητώντας τη μελαγχολική ψυχή της γενέτειρας πόλης του, ανακάλυψε καινούργια σύμβολα για τη σύγκρουση και τη συνύφανση των πολιτισμών.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος. Στο τέλος ο Ορχάν Παμούκ θα υπογράψει τα βιβλία του.